Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

BRATISLAVA: Žiadosť investora Danubia Parku o územné rozhodnutie zamie

Foto: TASR/Martin Baumann

Dôvodom je jeho nesúlad s Územným plánom hlavného mesta, Územným plánom zóny a rozhodnutiami vlády SR.

Bratislava 24. marca (TASR) – Stavebný úrad bratislavskej mestskej časti Čunovo zamietol žiadosť spoločnosti Danubia Invest o vydanie územného rozhodnutia k výstavbe medzinárodného strediska športu a cestovného ruchu Danubia Park na pravom brehu Dunaja v oblasti zdrže Hrušov v Čunove. Dôvodom je jeho nesúlad s Územným plánom hlavného mesta, Územným plánom zóny a rozhodnutiami vlády SR. TASR o tom informovala starostka mestskej časti Čunovo Gabriela Ferenčáková.

Podľa týchto dokumentov je lokalita, kde má Danubia Park vyrásť, určená prioritne na šport a rekreáciu. "Táto funkcia je však v predloženom projekte skôr doplnková a dôraz kladie na výstavbu objektov určených na dočasné bývanie," tvrdí Ferenčáková. Investor môže voči tomuto rozhodnutiu podať odvolanie, a to na druhostupňový orgán. Spoločnosť Danubia Invest požiadala mestskú časť v januári aj o stanovisko k dokumentácii k územnému rozhodnutiu z pozície cestného správneho orgánu. Mestská časť vydala zamietavé stanovisko, pretože vraj investor nerieši, okrem iného, komplexne dopravu.

Proti výstavbe Danubia Parku pred pár týždňami spustili Čunovčania a obyvatelia niektorých okolitých mestských častí petíciu. Podľa petičného výboru totiž Čunovu hrozí výstavba pripomínajúca luxusné nábrežie pri Dubaji. Zámer investora s apartmánovými domami na umelo vytvorenom nábreží je taktiež podľa členov výboru v rozpore s platným Územným plánom Bratislavy a s uzneseniami vlády. Zároveň tvrdia, že autori zámeru kládli dôraz na maximálnu zastavanosť nízkopodlažnými objektmi a navrhovaný charakter výstavby je aj v rozpore s územným plánom zóny.

Spoločnosť Danubia Invest, prevádzkujúca v Čunove Divokú Vodu, pracuje na projekte Danubia Park od roku 2007. Ten sa podľa nej stále vyvíja a reaguje na nové situácie dané stovkami stanovísk a vyjadrení všetkých dotknutých orgánov. "Finálne riešenie sme spracovali a predložili na základe požiadavky magistrátu na vyjadrenie vo forme investičného zámeru Danubia Park Čunovo vrátane dopravnej štúdie, ktorý bol verejne prerokovaný v roku 2013," povedal pred časom pre TASR člen predstavenstva Danubia Invest Július Kováčik.

Podľa jeho slov v tom istom roku magistrát hlavného mesta zaslal investorovi kladné stanovisko, ktorého súčasťou malo byť aj päť čiastkových stanovísk vrátane vyjadrenia mestskej časti Čunovo. Podľa Kováčika je naďalej cieľom spoločnosti v danej lokalite vybudovať projekt, na ktorý budú Bratislavčania hrdí.

Jeho finálne riešenie je podľa neho v súlade s platnou nájomnou zmluvou, ktorú má spoločnosť uzavretú so štátnymi podnikmi Vodohospodárska výstavba a Slovenský vodohospodársky podnik. Danubia Invest má na základe tejto zmluvy platiť štátu nájomné za územie, ktoré vzniklo formou navážky počas výstavby Vodného diela Gabčíkovo. Kováčik uviedol, že do dokumentácie pre územné rozhodnutie boli zakomponované všetky relevantné pripomienky. K nej mala spoločnosť získať vyjadrenia všetkých inštitúcií, ktoré požadoval stavebný úrad.

Investor pri realizácii Danubia Parku počíta s výstavbou apartmánov a bungalovov, multifunkčného športového centra, kempingu, promenády či prístavu s lodenicami.





gru ed