Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bratislavská Zoo bude mať novú riaditeľku

ZOO. Foto: TASR - František Iván

Do výberového konania na pozíciu riaditeľa MÚOP doručili tri kompletné prihlášky.

Bratislava 24. júna (TASR) – Zoologická záhrada v Bratislave bude mať novú riaditeľku. Dlhoročnú šéfku zoo Miloslavu Šavelovú má na poste nahradiť Júlia Hanuliaková, ktorá uspela vo výberovom konaní. Úspešný bol aj doterajší riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok (MÚOP) Ivo Štassel, ktorého výberová komisia odporučila ponechať vo funkcii. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Do výberového konania na pozíciu riaditeľa MÚOP doručili tri kompletné prihlášky. Na základe životopisov, referencií uchádzačov a odporúčania personalistov sa výberová komisia v zložení Peter Lényi, Matej Vagač, Anna Hudáková, Branislav Rezník a Peter Szaly rozhodla posunúť ďalej všetkých prihlásených uchádzačov. Na vypočutí sa prezentovali Denis Haberland, Ivana Lisická a Ivo Štassel. "Na základe všetkých zhromaždených materiálov, vystúpení uchádzačov, hodnotenia a následného hlasovania komisia odporúča primátorovi ponechať vo funkcii aktuálneho riaditeľa, pána Štassela," uviedla Rajčanová.

Štassel vo svojej prezentácii, ktorá je zverejnená aj na webe mesta, avizuje v časti "aktivity a očakávania" - manažment kultúrneho dedičstva, pasport pamiatkového fondu, mapovanie kultúrneho dedičstva, popularizácia kultúrneho dedičstva, väčšie otvorenie organizácie navonok, diskurz o kultúrnom dedičstve, udržanie a posilňovanie vedeckého štatútu a účasť v medzinárodných projektoch. Budúcnosť MÚOP v realistickom variante vidí smerom dovnútra v postupnom omladzovaní kolektívu, posilňovaní vedeckej činnosti a širšom strategickom riadení. Vytvoriť chce "platformu" subjektov pôsobiacich v oblasti kultúrneho dedičstva a zlepšiť komunikáciu s verejnosťou.

V prípade výberového konania na riaditeľa bratislavskej zoo doručili osem kompletných prihlášok. Na základe životopisov, referencií uchádzačov a odporúčania personalistov sa výberová komisia v zložení Andrej Kovarik, Kamila Kudličková, Martin Resutík, Erich Kočner a Martin Vlačiky rozhodla pozvať na rozhovory štyroch prihlásených uchádzačov. Následne sa prezentovali na vypočutí pred výberovou komisiou Júlia Hanuliaková, Michal Novomeský, Jaroslav Pokorádi a Tomáš Zajac. "Na základe všetkých zhromaždených materiálov, vystúpení uchádzačov, hodnotenia a následného hlasovania komisia odporúča primátorovi vymenovať do funkcie riaditeľky zoologickej záhrady Júliu Hanuliakovú," podotkla Rajčanová. Hanuliaková vo svojej vízii, zverejnenej na webe hlavného mesta, uviedla, že je odborníčka, architektka, špecialistka pre zoologické organizácie. Spolupracuje s medzinárodnými zoologickými združeniami, ako sú Európska asociácia zoologických záhrad a akvárií a Svetová asociácia zoologických záhrad a akvárií (WAZA). Je spoluautorkou strategických dokumentov WAZA v oblasti ochrany a dobrých podmienok pre chov zvierat. V bratislavskej zoo chce aplikovať svoje skúsenosti z navrhovania zoologických záhrad a ochranárskych projektov v Severnej Amerike a Európe. Zoo v Bratislave chce dostať na svetovú úroveň.