Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Elektronické vyhľadávanie v územnom pláne Bratislavy je menej náročné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bratislava:Elektronické vyhľadávanie v územnom pláne je od novembra jednoduchšie

Bratislava 30. novembra (TASR) - Elektronické vyhľadávanie v územnom pláne mesta Bratislavy je od novembra jednoduchšie. Jeho kľúčová časť na mestskom geoportáli totiž prešla úpravou. Bratislavčania sa tak po novom dostanú rýchlejšie k informáciám, ktoré sa týkajú regulácie výstavby v hlavnom meste. TASR o tom informovala Annamária Ondrejková z mestského Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB).

Pôvodná verzia regulačného výkresu územného plánu nebola podľa šéfa sekcie územného plánovania z MIB Martina Berežného používateľsky prívetivá, a preto sa pristúpilo k jej úprave. Vynovená verzia je zrealizovaná tak, aby mal používateľ prehľad o aktuálnom stave územného plánu bez nutnosti vyhľadávať, kedy nastala pri jeho konkrétnych prvkoch posledná zmena.

"Veľkou novinkou je, že úplne odpadáva zbytočné preklikávanie sa cez jednotlivo schválené zmeny a doplnky v rámci jedného výkresu. Zjednodušila sa aj identifikácia pozemkov vďaka lepšiemu označeniu parciel," priblížil Berežný.

Informácie z regulačného výkresu najčastejšie čerpajú zamestnanci štátnych inštitúcií, developeri, architekti, projektanti. Taktiež aj obyvatelia, ktorí sa chcú oboznámiť s potenciálnou výstavbou v meste. Na informácie z regulačného výkresu sa podľa MIB zvyknú odvolávať napríklad úradníci či politici pri rozhodovaní o schválení či zamietnutí stavebnej činnosti v meste. Ako zdroj informácií ho využívajú aj samotní projektanti či architekti, ktorí vo svojich rozvojových zámeroch musia splniť podmienky stanovené územným plánom.

Postupne sa majú pridávať aj ďalšie druhy výkresov, ktoré sa tykajú napríklad dopravy či ochrany prírody a krajiny. "Do budúcna sa pripravujú aj iné programy a aplikácie, ktoré uľahčia občanom prístup k informáciám o meste, ako aj prácu zamestnancom štátnych inštitúcií," spresnili z inštitútu. Tím sekcie územného plánovania momentálne pracuje aj na podkladových materiáloch pre nový územný plán mesta Bratislavy.