Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bratislava sprístupňuje dáta o hlasovaní poslancov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Programátori a analytici majú v tejto situáciu možnosť vytvoriť aplikáciu, prostredníctvom ktorej je možné pozorovať a hlavne porovnávať, ako hlasujú poslanci.

Bratislava 6. júla (TASR) – Povinné zverejňovanie informácií o hlasovaní poslancov na mestských zastupiteľstvách posúva hlavné mesto SR Bratislava na ďalší stupeň.

„Informácie zverejňujeme vo forme otvorených dát na opendata portáli, dajú sa tak strojovo spracovať do prehľadov na rýchle porovnanie vybraných aspektov,“ informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová, ktorá poukázala na to, že novinka umožní získať lepší prehľad o práci volených zástupcov, rozhodujúcich o nariadeniach v hlavnom meste.

Programátori a analytici majú v tejto situáciu možnosť vytvoriť aplikáciu, prostredníctvom ktorej je možné pozorovať a hlavne porovnávať, ako hlasujú poslanci. „Z dát je možné vytvárať aj ideové či stranícke mapy. Ide o niekoľko tisíc hlasovaní, ktoré sa dajú v dátach prepojiť a sledovať,“ dodala Rajčanová. Dáta sa týkajú účasti a hlasovania poslancov od roku 2014.

Portál otvorených dát prináša od jesene 2019 rôzne čísla o hlavnom meste. V súčasnosti obsahuje vyše tisíc dátových setov z rôznych oblastí života v meste. Návštevníci tu nájdu napríklad údaje o hospodárení samosprávy, ale aj demografické, ekonomické či sociologické dáta o obyvateľoch Bratislavy, alebo niekoľko variantov virtuálnych máp mesta.