Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Bratislavčania môžu rozhodnúť o využití časti mestského rozpočtu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vďaka projektu Bratislavčania nielen volia svojich poslancov do mestského zastupiteľstva, ale sú vťahovaní do procesov rozhodovania slovenskej metropoly o celomestských i miestnych témach.

Bratislava 16. júla (TASR) - Do nedele 22. júla môžu Bratislavčania rozhodovať o použití časti mestských financií v rámci participatívneho rozpočtu vo výške 30.000 eur.

"Tento rozpočet vytvára priestor pre aktívnych občanov, aby mohli priamo vstupovať do procesu rozhodovania o smerovaní ich samosprávy, o využívaní financií na podporu projektov, ktoré vznikajú v miestnych, lokálnych dobrovoľníckych komunitách," zdôvodnil pre TASR hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

Vďaka tomuto projektu tak Bratislavčania nielen volia svojich poslancov do mestského zastupiteľstva, ale sú vťahovaní do procesov rozhodovania slovenskej metropoly o celomestských i miestnych témach. Verejnosť, záujemcovia môžu rozhodnúť o použití časti mestských financií hlasovaním o pripravovaných tohtoročných participatívnych projektoch na internetovej stránke www.pr.bratislava.sk.

Bratislavské mestské zastupiteľstvo na návrh primátora Milana Ftáčnika v rámci projektu participatívneho rozpočtu dalo obyvateľom metropoly tento rok možnosť rozhodnúť o využití uvedených finančných zdrojov. Medzi neziskovými projektmi, ktoré sa dostali až do záverečného hlasovania, je napríklad aktivita smerujúca k obnove kultúrneho centra Zora v Trnávke, iniciatíva Zelená hliadka, komunitná záhrada či centrum generácií a krízová linka pomoci.

"Hlavné mesto je prvou samosprávou na Slovensku, ktorá začala realizovať princípy participatívneho rozpočtu v rámci svojich finančných možností a pridala sa tak k viac ako tisícke miest na celom svete," dodal Andrassy.