Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Bratislavká spaľovňa prešla najväčšou generálnou opravou za 20 rokov

Na archívnej snímke spaľovňa odpadov. Foto: TASR - Milan Kapusta

Rekonštrukciou prešiel najskôr kotol K2, potom K1.

Bratislava 15. februára (TASR) - Bratislavská spaľovňa odpadov vo Vlčom hrdle, po novom zariadenie na energetické využívanie odpadu (ZEVO), prešla najväčšou generálnou opravou za posledných 20 rokov. Oprava sa týkala kotlov a pomocných systémov. TASR o tom informovala Zuzana Balková z bratislavskej mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).

Rekonštrukciou prešiel najskôr kotol K2, potom K1. Ich generálna oprava má priniesť predĺženie životnosti kotlov, optimalizáciu horenia, zlepšenie riadenia dávkovania odpadu či účinnosti spaľovacieho procesu a prestupu tepla. Zároveň sa majú šetriť náklady i skrátiť čas odstávok v budúcich rokov, čím sa minimalizuje skládkovanie.

Úspešné boli aj následné tlakové skúšky v studenom stave, nasledovali tiež parné prefuky a preplachy tlakových celkov kotlov. Následne sa v polovici decembra minulého roka pristúpilo k nábehu kotlov, ktoré vykazujú bezproblémovú a kontinuálnu prevádzku pri nominálnych parametroch. Opravou prešli aj ostatné technologické zariadenia. Generálna odstávka prebehla bez zaťaženia mestského rozpočtu, skonštatovala Balková.

ZEVO je aktuálne vo fáze finalizácie napojenia "energie z odpadov" zo ZEVO na dodávky tepla do sústavy centrálneho zásobovania teplom (SCZT) Bratislavy, ktorú prevádzkuje spoločnosť MH Teplárenský holding. ZEVO zároveň v najbližších rokoch čaká modernizácia a ekologizácia, ktoré majú priniesť výrazné zvýšenie energetickej účinnosti až na 85 percent. Výsledkom energetického zhodnotenia nerecyklovateľných odpadov má byť kombinovaná výroba elektrickej energie a tepla s maximalizáciou využitia energie z odpadov, ktorú chce OLO dodávať aj do bratislavských domácností.