Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislavskí policajti sa zaoberajú prvými prípadmi kyberšikany

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bratislavská polícia odporúča, aby si ľudia v elektronickom priestore dávali pozor na zverejňovanie osobných údajov, fotografií a videí.

Bratislava 25. júla (TASR) - Bratislavská polícia sa zaoberá prvými prípadmi kyberšikany. Od 1. júla pribudla v rámci novely Trestného zákona definícia pojmu kyberšikany, pričom ide o špecifický druh šikany, ktorý je realizovaný prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby, počítačového systému alebo počítačovej siete. Informuje o tom bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti.

Prípadom kyberšikany sa zaoberajú policajti v mestskej časti Petržalka, kde poverený policajt prijal oznámenie vo veci podozrenia z trestného činu nebezpečného elektronického obťažovania. "Oznámenie súvisí so zverejnením audiovizuálneho záznamu prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí, ktoré sa týka práve vyššie uvedeného konania charakterizovaného pod pojmom kyberšikana. V súčasnosti sú v tejto veci vykonávané potrebné úkony v zmysle zákona s cieľom jej náležitého objasnenia," uviedla polícia.

Bratislavská polícia odporúča, aby si ľudia v elektronickom priestore dávali pozor na zverejňovanie osobných údajov, fotografií a videí. "Akékoľvek šikanovanie riešte okamžite, čím dlhšie situáciu nechávate tak, tým sa môže zhoršovať a jej následky môžu byť závažnejšie," poznamenala polícia. Zároveň uviedla, že ľudia by si mali uchovávať dôkazový materiál a v prípade webových stránok s falošným profilom si urobiť fotografiu pracovnej plochy.