Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Bratislavská výstava predstavuje budúcnosť a udržateľný rozvoj mesta

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Cieľom napríklad je, aby sa do roku 2030 skrátila dĺžka čakania na nájomný byt zo šiestich rokov na dva roky.

Bratislava 12. januára (TASR) - Hlavné mesto SR Bratislava predstaví projekty, prostredníctvom ktorých plánuje riešiť najväčšie výzvy v súčasnosti. Bližšie sa s nimi môžu zoznámiť návštevníci výstavy v Univerzitnej knižnici Bratislava, pre verejnosť je prístupná do konca januára.

"Cieľom výstavy je verejnosti priblížiť projekty a ciele hlavného mesta a ich naviazanie na Agendu 2030 pre udržateľný rozvoj," informovala Annamária Krchňavá z Metropolitného inštitútu Bratislava (MIB), ktorý je spolu s Českým centrom v Bratislave organizátorom výstavy.

Krchňavá pripomenula, že riešenie strategických výziev hlavné mesto spolu s odborníkmi predstavilo v dokumente Bratislava 2030. Plán je pripravený na zmeny v doprave, školstve, kultúre, životnom prostredí, územnom plánovaní či zvyšovaní dostupnosti bývania. "Cieľom napríklad je, aby sa do roku 2030 skrátila dĺžka čakania na nájomný byt zo šiestich rokov na dva roky. Tiež sa má pripraviť a schváliť nový územný plán, ktorý bude podporovať rozvoj mesta na princípe 15-minútového mesta," pripomenula Krchňavá.

Všetky ciele v dokumente Bratislava 2030 sú naviazané na 17 globálnych cieľov udržateľného rozvoja v medzinárodnej iniciatíve Agenda 2030.