Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Bratislavská ZŠ má novú kuchyňu s jedálňou, obslúži 800 stravníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

Pri rekonštrukcii išlo predovšetkým o funkčnosť a spĺňanie hygienických noriem.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Školáci zo Základnej školy (ZŠ) Anatolija Karpova na Černyševského ulici v bratislavskej Petržalke, ktorá funguje už 33. rok, sa stravujú vo vynovenej jedálni za takmer 270.000 eur. Kuchyňa vie po novom obslúžiť 800 stravníkov, čo prevyšuje potreby školy, jedáleň tak vie ponúknuť aj žiakom iných škôl, ktoré nebudú môcť byť v prevádzke. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

"Najmä kuchyňa a skladovacie miestnosti mali rokmi a nasadením opotrebovaný itinerár, ako aj problém so zatekaním. Tiež sa s nimi ťahalo viacero technicky nie najlepšie riešených problémov z minulosti," priblížila Halašková. Pri rekonštrukcii tak išlo predovšetkým o funkčnosť a spĺňanie hygienických noriem.

Samotná rekonštrukcia zahŕňa výmenu obkladov, podláh, aj stierok, inštalovaná bola nová vzduchotechnika, rozvody vody a elektriny. Prácu kuchárkam uľahčia aj nové panvice, nerezové stoly či varné kotly. "Momentálne prebiehajú dokončovacie práce na podzemnom podlaží, kde sa realizujú posledné úpravy stien a vstupných schodov," poznamenala Halašková.

Mestská časť však zároveň priznáva, že stále bojuje s nedostatkom personálu na školách. Chýbajú najmä kuchári a pomocné sily. Problém s nedostatkom pedagogických a nepedagogických zamestnancov riešila počas leta napríklad aj náborovou kampaňou. "Aj vďaka tejto aktivite sa samospráve podarilo získať dostatok pedagógov aj pre 250 novovytvorených miest v jej materských školách," podotkla Halašková. O aktuálne dostupných možnostiach zamestnania sa môžu záujemcovia informovať na miestnom oddelení školstva.

Mestská časť počas troch rokov investovala do rekonštrukcií kuchýň a jedální v jej základných a materských školách približne 720.000 eur.