Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Bratislavské bábkové divadlo vystavuje svoje bábky v Piešťanoch

Ilustračné foto. Foto: TASR František Iván

Výstava v Mestskej knižnici mesta Piešťany potrvá do 31. marca. Vstup je voľný.

Bratislava 18. februára (TASR) - Bratislavské bábkové divadlo (BBD) otvorilo začiatkom týždňa v Piešťanoch výstavu svojich bábok. Dostala názov Depozitárium a je výsledkom dlhoročnej spolupráce divadla s Mestskou knižnicou mesta Piešťany. Po odohraných predstaveniach návštevníkom knižnice približuje fenomén BBD aj prostredníctvom vlastnej expozície s bábkami z rokov 1995 až 2018. TASR o tom informoval Stanislav Várady z BBD.

"Prezentované bábky sú výberom z desiatich inscenácií, ktoré sú prierezom tvorby nášho divadla počas divadelných sezón v rokoch 1995 až 2018," spresňuje scénografka Martina Fintorová z umeleckých dielní divadla, ktorá pripravila koncept a priestorové riešenie výstavy. "Približuje divadelný svet bábok, ktoré postupne vznikali počas mnohých spoluprác s celou plejádou režisérskych osobností a scénických výtvarníkov," dodala.

Vystavené sú bábky z inscenácií ako Začarované gajdy, Kvak a Čľup, Príšerka Charlie, Krása nevídaná, Soľ nad zlato alebo Myška nie je líška či Púpavienka. "Tie sú výsledkami prác výtvarníkov a scénografov, ako sú Hana Cigánová, Zuzana Cigánová, Eva Farkašová, Von Dubravay, Barbora Šujanská, Martina Fintorová a ďalší," poznamenáva BBD.

"Depozit je skladom bábok a rekvizít, všetko pekne uložené v lodných kufroch a visiace na stojanoch. Tu oddychujú bábky, ktoré už skončili svoj divadelný život na javisku, no spolu tvoria úctyhodnú zbierku," vysvetľuje Fintorová k bábkam, ktoré "vykukli z divadelného skladu", aby potešili návštevníkov Depozitária.

Výstava v Mestskej knižnici mesta Piešťany potrvá do 31. marca. Vstup je voľný.