Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Bratislavské Divadlo Nová scéna uvádza rozprávkovú operu Malý princ

Ilustračná foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Krehký a lyrický príbeh podľa svetoznámej knižky Antoina de Saint-Exupéryho si pozrú rodiny s deťmi v dvoch termínoch o 13.00 a 18.00 h.

Bratislava 17. januára (TASR) – Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) hostí umelcov zo Štátnej opery v Banskej Bystrici, ktorí v hlavnom meste uvedú v sobotu 21. januára rozprávkovú operu Malý princ. Krehký a lyrický príbeh podľa svetoznámej knižky Antoina de Saint-Exupéryho si pozrú rodiny s deťmi v dvoch termínoch o 13.00 a 18.00 h.

"Známy príbeh odela do nádhernej hudby držiteľka Oscara, britská skladateľka Rachel Portmanová. Na oboch predstaveniach sa zúčastní režisérka Dana Dinková a umelecký riaditeľ Štátnej opery Šimon Svitok, ktorý v opere aj účinkuje," uviedla pre TASR Zuzana Šebestová, PR manažérka DNS.

Dvojdejstvová "magická opera", ktorá je zhudobnením najznámejšieho rozprávkového príbehu modernej literatúry od A. de Saint-Exupéryho z roku 1943, sa zrodila v roku 2003 z pera britskej skladateľky Rachel Portmanovej, oscarovej autorky oceňovanej najmä v žánri filmovej hudby.

Stvárňuje príbeh pilota (samotného autora – spisovateľa), ktorý počas vojny uviazne so svojím havarovaným lietadlom v saharskej púšti. Stretáva sa tu s Malým princom, ktorý prišiel z ďalekej planétky. Začne s ním viesť rozhovor o zmysle života, o priateľstve i láske, o pýche i pokore. "V opere je mnoho metafor a prirovnaní, ktoré dokážu naplniť detskú dušu a svojimi podobenstvami zaujať i dospelých," avizuje divadlo.