Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Bratislavské mestské časti sa pripravujú na testovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Staré Mesto ohlásilo, že bude mať k dispozícii zhruba 20 odberových miest, ich presný zoznam bude známy v najbližších dňoch.

Bratislava 18. januára (TASR) – Bratislavské mestské časti sa pripravujú na vládou ohlásené skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Deklarujú, že hoci sa potrebné informácie dozvedeli len v posledných hodinách, budú robiť všetko pre otvorenie čo najväčšieho počtu odberných miest. Momentálne prebiehajú rokovania na úrovni bratislavských starostov a bratislavského primátora. Mestské časti zároveň v týchto chvíľach hľadajú pre testovanie dostatočný počet zdravotníkov a dobrovoľníkov.

Starosta bratislavského Ružinova Martin Chren deklaruje, že určite počas víkendu spustia desiatky odberových miest. "Kde presne budú, koľko ich bude, dáme počas týždňa vedieť. Budeme zháňať zdravotníkov a dobrovoľníkov, aby sme ich mohli spojazdniť," priblížil. Verejnosť vyzval, aby si nenechala testovanie len na víkend, ale skúsila sa dať otestovať už počas tohto týždňa v už fungujúcich odberných miestach.

Staré Mesto ohlásilo, že bude mať k dispozícii zhruba 20 odberových miest, ich presný zoznam bude známy v najbližších dňoch. Celoplošný skríning bude v mestskej časti sústredený najmä na víkend (23. - 24. januára). Otestovať sa však budú môcť ľudia už počas týždňa na mobilných odberových miestach napríklad na Mýtnej 5, Cukrovej 14, Dobšinského 2 či Gaštanovej 19. "Testovať sa bude v priestoroch základných škôl, využijeme aj alternatívne spôsoby (autobusy)," avizuje Staré Mesto.

Petržalka chce skríning sústrediť najmä na 22. až 24. januára. Počtom obyvateľov najväčšia bratislavská mestská časť aktuálne hľadá dostatočný počet zdravotníkov a dobrovoľníkov. Hľadá ich aj mestská časť Nové Mesto. "Ak ste zdravotník (na antigénové testovanie) alebo dobrovoľník (na administratívne a pomocné práce) a ste ochotný a pripravený pomôcť a zapojiť sa do testovacieho tímu, dajte nám o sebe vedieť," vyzvala novomestská samospráva.

Karlova Ves deklaruje, že aj napriek časovému stresu sa bude snažiť v čo najkratšom čase vybaviť nové testovacie miesta. "Nezáleží to však len na nás, ale aj na rýchlosti štátnych úradov, ktoré ich musia schváliť," skonštatovala starostka Dana Čahojová. Mestská časť avizuje, že momentálne prebiehajú rokovania na úrovni primátora a starostov mestských častí v snahe nastaviť v Bratislave systém testovania tak, aby nevznikol chaos.

Aj menšia bratislavská časť Jarovce sa chystá na testovanie. Zatiaľ predpokladá, že bude v sobotu a v nedeľu a ak bude všetko pripravené skôr a budú k dispozícii zdravotníci, chcela by testovať aj v piatok. Zatiaľ ráta s dvoma odberovými miestami v priestoroch kultúrneho domu.