Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Bratislavské Nové Mesto bude spolupracovať s Fakultou architektúry STU

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Nové Mesto a fakulta architektúry a dizajnu majú už za sebou niekoľko spoločných aktivít a projektov.

Bratislava 11. novembra (TASR) – Bratislavské Nové Mesto bude spolupracovať s Fakultou architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Spoluprácu nadviažu pri hľadaní koncepcií a vízií územného rozvoja, pri riešení konkrétnych urbanistických a architektonických problémov či pri návrhoch stvárnenia verejných priestorov. Vyplýva to z memoranda o spolupráci, ktoré tento týždeň podpísali.

Podľa vicestarostu Nového Mesta Petra Vaškoviča môže byť spolupráca miestnej samosprávy a akademickej obce užitočná, prínosná pre obidve strany. "Mestská časť môže získať nové, inovatívne a kreatívne pohľady na riešenie aktuálnych i dlhodobých územných otázok a výziev. Študenti budú mať možnosť pracovať na riešení konkrétnych zadaní praxe a získajú skúsenosti, ktoré budú môcť využiť," skonštatoval Vaškovič.

Študenti, doktorandi i pedagógovia pôsobiaci na fakulte budú s mestskou časťou spolupracovať na spracovávaní urbanistických, krajinárskych a architektonických štúdií či dizajnérskych návrhov, ale aj expertíz v daných oblastiach. Spolupracovať budú tiež v oblasti aplikovaného výskumu, pri riešení výskumných projektov či pri podávaní grantov na národnej a európskej úrovni. Výsledky budú prezentované formou výstav, publikácií, odborných podujatí a diskusií.

Nové Mesto a fakulta architektúry a dizajnu majú už za sebou niekoľko spoločných aktivít a projektov. Výsledkom jedného z nich sú vystavené študentské návrhy spracované v rámci diplomových projektov na tému Revitalizácia Trnavského mýta. Ďalšie spoločné projekty by sa mali týkať koncepčných návrhov na budúce využitie územia kasární na Kutuzovovej a Jarošovej ulici, na riešenie dopravnej infraštruktúry i využitie územia Filiálky, na riešenie rozvoja verejných priestorov s električkovými či železničnými traťami.