Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Hasiči pre silný vietor zasahujú na celom Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Meteorológovia varujú v nedeľu pred mimoriadne silným vetrom na celom území Slovenska.

Bratislava 30. januára (TASR) - Pre nedeľné nepriaznivé počasie mali hasiči na celom Slovensku doposiaľ 161 výjazdov, pričom pri desiatkach z nich stále zasahujú. Najvážnejšia situácia je v Trnavskom kraji, kde zasahovali 49-krát. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

V Bratislavskom kraji boli hasiči privolaní k 38 udalostiam. V Nitrianskom kraji zasahovali 29-krát a v Trenčianskom kraji bola ich pomoc v súvislosti s odstraňovaním následkov silného vetra potrebná 18-krát.

"Profesionálni i dobrovoľní hasiči pomáhajú pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií a zaparkovaných vozidiel. V niekoľkých prípadoch odstraňujú strhnuté strechy. Predpokladá sa, že výjazdy k podobným udalostiam budú ešte pribúdať," skonštatovala Križanová.

Meteorológovia vydali v nedeľu varovanie pred mimoriadne silným vetrom na celom území Slovenska. Odporúčajú ľuďom, aby zvážili nutnosť pobytu a pohybu vonku. Na silný nárazový vietor na cestách upozornila aj Slovenská správa ciest (SSC). Polícia vodičov vyzýva, aby pre nepriaznivé počasie zvýšili svoju opatrnosť a pozornosť.

Hasiči v Bratislavskom kraji zasahujú pre počasie najmä pri spadnutých stromoch

Bratislavskí hasiči doteraz absolvovali pre silný nárazový vietor, ktorý zasiahol územie Slovenska, 35 výjazdov. Ako pre TASR uviedli z operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave, zranenia ani ľudské obete v tejto súvislosti neevidujú.

"Príslušníci okresných riaditeľstiev a členovia dobrovoľných hasičských zborov zasahovali v Malackách a Pezinku," priblížilo HaZZ.

Meteorológovia varujú v nedeľu pred mimoriadne silným vetrom na celom území Slovenska. Odporúčajú ľuďom, aby zvážili nutnosť pobytu a pohybu vonku. Na silný nárazový vietor na cestách upozornila aj Slovenská správa ciest (SSC). Polícia vodičov vyzýva, aby pre nepriaznivé počasie zvýšili svoju opatrnosť a pozornosť.

HaZZ priblížilo, že zatiaľ eviduje približne dva prípady odtrhnutia strechy, tiež prípady poškodenia majetku pre popadané stromy na autách.

V Žilinskom kraji odstraňovali hasiči aj uvoľnenú strechu z letnej terasy


Žilina 30. januára (TASR) – Hasiči v Žilinskom kraji odstraňovali v nedeľu následky silného vetra pri ôsmich zásahoch. Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline Jaroslava Kapusniaka zatiaľ neevidujú žiadne zranenia.

Doplnil, že v Ružomberku odstraňovali hasiči pomocou lezeckej techniky uvoľnenú strechu z letnej terasy. "Strechu s rozmermi desať krát dva metre uložili na bezpečné miesto. Hasiči z Čadce išli do Čierneho, kde je podfúknutá strecha na zdravotnom stredisku."

Pri zásahoch v oblasti Liptova, Turca a Kysúc išlo väčšinou o prepílenie stromu. "Robíme to v súčinnosti s miestnymi dobrovoľnými hasičskými zbormi," dodal Kapusniak.

Silný vietor v Trnavskom kraji si od rána vyžiadal takmer 50 zásahov


Trnava 30. januára (TASR) - Silný vietor na území Trnavského kraja si do 15.00 h vyžiadal spolu 47 výjazdov hasičov. Najviac udalostí mali podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Leny Košťálovej v okresoch Trnava a Dunajská Streda. Všetky sa obišli bez zranení.

"V týchto dvoch okresoch máme zhodne po 14 výjazdov," uviedla Košťálová pre TASR. V okrese Senica ich bolo osem, v Piešťanoch a Hlohovci spolu päť, v Galante štyri a v Skalici dva. Išlo predovšetkým o odstraňovanie spadnutých stromov. "Hlavne na cestných komunikáciách, ale dvakrát spadol strom aj na elektrické vedenie a tiež na dve autá," doplnila Košťálová. Nateraz bola najväčšou udalosťou odfúknutá plechová strecha z objektu kasární v Hlohovci.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Hasiči v Prešovskom kraji zasahujú pri ďalších poškodených strechách


Prešov 30. januára (TASR) – Nedeľný silný nárazový vietor v Prešovskom kraji doposiaľ poškodil niekoľko striech. Pre TASR to povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove s tým, že aktuálne zasahujú v Kežmarku aj v Spišskej Starej Vsi.

Okolo poludnia začali hasiči s odstraňovaním poškodenej strechy priemyselnej haly v Lipanoch v okrese Sabinov. „Príslušníci HaZZ sú teraz na výjazde v Kežmarku na Michalskej ulici, kde odstraňujú poškodenú strechu z rodinného domu, ako aj v Spišskej Starej Vsi na Štúrovej ulici, kde je uvoľnený plech na streche bytového domu,“ spresnil operačný dôstojník.

Dopoludnia v súvislosti s poveternostnou situáciou zasahovali hasiči pri poškodenej streche predajne v Spišskej Belej a dvoch spadnutých stromoch, a to v katastri Tatranskej Lomnice a v Kežmarku.

Ako operačný dôstojník dodal, pri niektorých udalostiach, ako napríklad pri vyťahovaní áut zo snehových závejov a priekop, pomáhajú dobrovoľní hasiči.

Hasičský zbor mal v Banskobystrickom kraji pre silný vietor 16 zásahov


Hasiči z Banskobystrického kraja pre silný vietor zasahovali počas nedele od 7.00 do 15.00 h 16-krát. Pre TASR to uviedol Matúš Kondela z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.

Ako dodal, celkovo zasahovalo 42 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených 13 kusov hasičskej techniky. „Bolo to prevažne pílenie a odstraňovanie popadaných stromov a sprejazdňovanie ciest,” spomenul s tým, že najviac zásahov vykonali príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Lučenci, ktorí zasahovali šesťkrát.

Kondela tiež pripomenul, že v súvislosti s poveternostnou situáciou zasahovali dobrovoľné hasičské zbory obcí Vyhne, Bušince a Halič. Spolu zasahovalo 14 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí na štyroch kusoch techniky.

Ako informovalo operačné stredisko HaZZ v Banskej Bystrici, v nedeľu popoludní v súvislosti s nepriaznivými poveternostnými podmienkami zasahovali hasiči pri dvoch poškodených strechách budov. Prvá udalosť sa stala na Školskej ulici v obci Lovinobaňa v Lučeneckom okrese. Pri poškodenej streche na budove základnej školy zasahovali štyria príslušníci HaZZ s jedným kusom techniky. Druhá udalosť sa stala v Skubíne v okrese Banská Bystrica, kde došlo k poškodeniu strechy na budove v objekte poľnohospodárskeho družstva.