Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bratislavskí vodári i RÚVZ ponúkajú bezplatnú analýzu vzoriek vody

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Každá fľaša bude označená identifikačným číslom, pod ktorým bude zverejnený výsledok analýzy. Výsledky budú zverejnené na stránke BVS.

Bratislava 22. marca (TASR) - Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri príležitosti Svetového dňa vody ponúka v stredu opäť záujemcom bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť. Ponúka tiež analýzu pitnej vody zameranú na pesticídy. Bezplatné vyšetrenie vzorky pitnej vody zo studní ponúka i Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. Zameriava sa na dusičnany a dusitany.

Pri bezplatnej analýze vzoriek vody z domácich studní na celkovú tvrdosť a obsah dusičnanov môžu záujemcovia priniesť v čase od 8.00 do 16.00 h vzorku vody do priestorov akreditovaných laboratórií BVS na Bojnickej ulici. Pri odbere vzorky vody treba podľa vodární postupovať tak, že plastová fľaša (tri decilitre) musí byť niekoľkokrát dôkladne vypláchnutá vodou. Vodu je potrebné nechať aspoň tri minúty odtiecť. Fľašu treba naplniť až po okraj tak, aby pod vrchnákom nebol žiadny vzduch, a uzavrieť.

Takto odobranú vzorku vody je potrebné priniesť v stanovenom čase do laboratórií BVS. Každá fľaša bude označená identifikačným číslom, pod ktorým bude zverejnený výsledok analýzy. Výsledky budú zverejnené na stránke BVS.

V prípade, ak majú fyzické osoby záujem o podrobnejšiu analýzu, môžu si objednať rozbor studničnej vody v minimálnom rozsahu alebo rozbor vody zameraný na vybrané pesticídy, ktorý vodárne ponúkajú so zľavou. Následne ich budú pracovníci laboratória kontaktovať pre dohodnutie termínu odberu.

Informácie o postupe pri objednaní týchto analýz sú dostupné na webe BVS.

Bezplatné vyšetrenie vzorky pitnej vody zo studní ponúka aj RÚVZ Bratislava. Zameria sa na dusičnany a dusitany. Vzorky vody zo studní bude vyšetrovať od 7.30 do 13.00 h. Vodu je potrebné doniesť vo fľašiach s objemom aspoň pol litra. Označiť ich treba štítkom s údajmi o odbernom mieste, teda adrese, na ktorej sa studňa nachádza. Výsledky rozborov budú zverejnené na webe úradu.