Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislavskí vysokoškoláci majú ako prví na Slovensku vegánske jedlo

Po prvý raz na Slovensku zavádza štátna vysokoškolská jedáleň možnosť pravidelného a plnohodnotného vegánskeho stravovania. V štátnej jedálni Venza na najväčších slovenských internátnych domovoch Mlyny UK sa od pondelka 24. septembra 2018 nachádzajú vegánske jedlá v ponuke jedálne každý deň. Na snímke vegánska strava podávaná v jedálni. V Bratislave 24. septembra 2018. Foto: TASR - Marko Erd

Sú to vegánske obmeny domácich jedál, sýte šaláty, cestoviny, tortilly či ázijské špeciality.

Bratislava 24. septembra (TASR) – V najväčšom slovenskom internátnom ubytovacom zariadení – Vysokoškolskom meste Ľudovíta Štúra - Mlyny UK v Bratislave majú študenti novú stravovaciu ponuku. Sú to vegánske obmeny domácich jedál, sýte šaláty, cestoviny, tortilly, ázijské špeciality a mnohé ďalšie, z čoho si od utorka môžu každý deň vybrať.

"Je to prvé plnohodnotné každodenné vegánske stravovanie na Slovensku. Štátna jedáleň Venza tradičnú ponuku teplých jedál zvýšila o 25 vegánskych, máme v pláne to rozšíriť až na 40. Suroviny sú rovnaké ako doteraz, nemenia sa ani dodávatelia. Podľa prieskumu bolo zistené, že najmä medzi bratislavskými vysokoškolákmi je veľa ľudí, ktorí inklinujú k vegánskej strave. Navrhla som tejto jedálni môj projekt Neposlušné varenie, ktorý som realizovala ako súčasť štúdia na Sokratovom inštitúte," uviedla pre TASR Tamara Stohlová, ktorá vyštudovala manažment a pracuje v oblasti životného prostredia.



Všetky jedlá autorka vymýšľala, upravovala a vylepšovala najprv doma. Testovanie nových jedál prebiehalo v jedálni počas plnej prevádzky a každé po uvarení prechádzalo schvaľovacím procesom. Jedlá ochutnávali zamestnanci jedálne a rozhodovali, či je dostatočne vhodné na zaradenie do menu. Novú ponuku v tomto zariadení hromadného stravovania môže využiť aj široká verejnosť.

Po prvý raz na Slovensku zavádza štátna vysokoškolská jedáleň možnosť pravidelného a plnohodnotného vegánskeho stravovania. V štátnej jedálni Venza na najväčších slovenských internátnych domovoch Mlyny UK sa od pondelka 24. septembra 2018 nachádzajú vegánske jedlá v ponuke jedálne každý deň. Na snímke vegánska strava podávaná v jedálni. V Bratislave 24. septembra 2018.
Foto: TASR - Marko Erd

Podľa Stohlovej jeme priveľa živočíšnych potravín. Málokto si uvedomuje, aký vplyv má tento životný štýl na planétu, naše zdravie a na podmienky, v ktorých sú zvieratá chované. Mnoho ľudí si myslí, že variť vegánsky je nudné, drahé a náročné na čas. Aj preto chce ukázať, aké jednoduché a chutné to v skutočnosti môže byť. Primárnym cieľom jej iniciatívy nie je, aby sa ľudia stali vegánmi. Ak však majú chuť prispieť k udržateľnosti či ohľaduplnosti obsahom svojich tanierov, nič im v tom už nebráni.