Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bratislavský erb je opradený teóriami, výklad nemá jasný dodnes

Na snímke listina, ktorou Žigmund Luxemburský potvrdzuje mestu Bratislava právo používať mestský erb a pečať. Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislava má ako hlavné mesto na prvý pohľad takmer identický erb ako jeho mestská časť Staré Mesto.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Erb Bratislavy tvorí v červenom neskorogotickom štíte strieborné trojvežové opevnenie s bránou, na červených strechách veží sú po dve zlaté gule so zlatými hrotmi a v bráne zlaté, do polovice vytiahnuté mreže. Hlavné mesto sa týmto erbom oficiálne prezentuje od roku 1436, v ktorom mu kráľ Žigmund udelil privilégium používať ho.

"Kuriozitou je, že hoci mesto dostalo právnu výsadu na erb až v 15. storočí, používalo ho už v 13. storočí bez akejkoľvek listiny alebo potvrdenia," povedal pre TASR heraldik Ladislav Vrtel. Dodal, že Bratislavčania si právo na erb natoľko vážili, že kráľovskej kancelárii dokonca zaplatili, aby im Žigmund vydal dve erbové listiny. "Možno pre prípad straty," pripustil.

Bratislavský erb dodnes nemá jednotný výklad. Jedna z teórií vraví, že erb bol inšpirovaný erbom nemeckého mesta, druhá interpretuje, že trojvežové opevnenie znázorňuje tri veže nad mestskými bránami – Vydrickú, Michalskú a bránu sv. Vavrinca. "V bratislavskej erbovej listine je napísané, že mesto bude používať symbol bieleho mesta v červenom štíte. Nie je tam však uvedené, že stredná veža bude predstavovať Michalskú bránu, a že opevnenie znázorňuje hrad. Málokedy sa nájde vysvetľujúci text, prečo si daná lokalita vybrala do svojho erbu nejaký motív," spresnil Vrtel.

Bratislava má ako hlavné mesto na prvý pohľad takmer identický erb ako jeho mestská časť Staré Mesto. Vrtel upozornil, že je tam rozdiel, i keď pre laika zdanlivý. "Staré Mesto si osvojilo staršiu pečať z 13. storočia. Hoci sa môže zdať, že erby sú obsahovo zhodné, ich štylizácia je podľa iných storočí," vysvetlil heraldik. Hlavné mesto má podľa neho jeden z heraldicky najčistejších erbov, pretože obsahuje čo najmenej motívov a farieb, z ktorých je kombinovaný.

Hlavné mesto Bratislava na oficiálnych stránkach informuje, že erb používa na pečatidle, na insígniách primátora, v zasadacích a rokovacích miestnostiach orgánov hlavného mesta a mestských častí, na budovách sídla primátora magistrátu hlavného mesta či na miestnych úradoch mestských častí. Erb používa aj mestská polícia či bratislavský dopravný podnik na označenie vozidiel. V prípade, že ide o uznesenia či rozhodnutia orgánov hlavného mesta, mestskej časti alebo orgánov mestského či miestneho zastupiteľstva, listiny či úradné pečiatky primátora a starostov, možno ho použiť tiež. Erb priznal slovenským mestám zákon o obecnom zriadení z roku 1990 spolu s mestskou pečaťou, insígniami a mestskou zástavou.