Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Bratislavský kraj udelí ocenenia ďalším 23 osobnostiam

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Držiteľmi ocenenia sa stanú aj výtvarníčka, grafička a ilustrátorka Květoslava Fulierová či zberateľ ľudových tancov a odborník na tanečnú tradíciu maďarských regiónov Slovenska András Takács.

Bratislava 31. marca (TASR) – Mím, choreograf, režisér a pedagóg Milan Sládek, akademická maliarka Oľga Bartošíková, hudobný skladateľ, dramaturg či autor populárnych piesní a filmovej hudby Alfonz "Ali" Brezovský. To je časť osobností, ktoré sa zaradia k laureátom Výročnej ceny Samuela Zocha, ktorú každoročne udeľuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Rozhodli o tom v piatok krajskí poslanci.

Držiteľmi ocenenia sa najnovšie stanú aj výtvarníčka, grafička a ilustrátorka Květoslava Fulierová či zberateľ ľudových tancov a odborník na tanečnú tradíciu maďarských regiónov Slovenska András Takács. Medzi laureátov sa zaradia aj bývalý riaditeľ Univerzitnej nemocnice s poliklinikou Milosrdní bratia Michal Tinák i odborník na deinštitucionalizáciu Slavomír Krupa. Ocenenie bude udelené aj Miestnemu odboru Živena Bratislava.

Okrem toho bude udelených aj 15 pamätných listov predsedu BSK. Ocenení budú rezbár, výrobca ľudových hudobných nástrojov a druhý tenor v zbore Opery SND Ľuboš Straka či spisovateľ a autor literatúry faktu Ivan Szabó. Ocenenie získajú tiež šéfkuchár a prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz i zakladateľka občianskeho združenia na obnovu a záchranu cirkevných pamiatok v Modre Katarína Machatová.

Ocenený bude aj univerzitný profesor fyziky, prodekan pre rozvoj a informačné technológie na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave Peter Kúš. Ocenenie získajú tiež riaditeľka Asociácie producentov animovaného filmu a producentka animovaných seriálov pre deti Katarína Kerekesová, výtvarníčka Katarína Alexyová-Fígerová či hudobník a učiteľ dychových nástrojov na základnej umeleckej škole Róbert Madarász.

Medzi držiteľov ocenenia sa zaradia aj vedúca detského folklórneho súboru v Senci Dagmar Strešňáková, pedagogička na Gymnáziu Ladislava Novomeského Natália Zajačeková, bývalý vysokoškolský pedagóg geografie Rudolf Novodomec, aktívna koordinátorka Rady seniorov v bratislavskej Dúbravke Zuzana Marková a reportérka denníka Sme Michaela Žureková.

Ocenenie si prevezmú i občianske združenie Poľné ľalie v Modre-Kráľovej a občianske združenie Vagus.

Piatou osobnosťou, ktorá dostane titul historická osobnosť regiónu, bude spisovateľ, antifašista a bývalý väzeň, ktorému sa podarilo ujsť z nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území Poľska, Alfréd Wetzler. Spolu s Rudolfom Vrbom ako prví podali o ňom správu.