Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislavský kraj zjednocuje podmienky cestovania pre Ukrajincov

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Martin Baumann

Ukrajinci, ktorí nespĺňajú podmienky na poskytnutie bezplatnej prepravy, budú cestovať podľa tarifných podmienok IDS BK.

Bratislava 19. decembra (TASR) - V Bratislavskom kraji sa od 1. januára zjednocujú podmienky cestovania pre Ukrajincov. Rovnaké pravidlá budú platiť na všetkých linkách Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Vozárová.

Občan Ukrajiny bez ohľadu na vek, ktorý sa okrem preukazu totožnosti súčasne preukáže dokladom Slovak Help s červenou pečiatkou s textom v ukrajinskom jazyku alebo dokladom preukazujúcim získanie statusu o dočasnom útočisku v prvom vydaní, bude mať nárok na bezplatnú prepravu u všetkých dopravcov v IDS BK. Bezplatne bude môcť cestovať v deň získania dokladu a nasledujúce štyri dni, priblížila Vozárová.

Nárok na bezplatnú dopravu majú deti a mládež do 18 rokov a žiaci stredných škôl vrátane jednej sprevádzajúcej osoby. Musia sa podľa Vozárovej preukázať dokladom o dočasnom útočisku a súčasne potvrdením o návšteve školy. "Nárok na bezplatnú prepravu platí len počas dní školského vyučovania z miesta obvyklého pobytu, ktoré je uvedené na doklade o dočasnom útočisku, do miesta sídla školy a späť," poznamenala hovorkyňa. Dodala, že nárok na bezplatnú prepravu vzniká pre sprevádzajúcu osobu po odprevadení dieťaťa na vyučovanie a pri ceste po dieťa. Sprevádzajúca osoba musí mať so sebou potvrdenie o návšteve školy dieťaťa.

Dopravu zadarmo môžu využiť aj pracujúci, ktorí sa prepravujú do a zo zamestnania. Preukázať sa musia dokladom o dočasnom útočisku a súčasne potvrdením zamestnávateľa o pracovnom pomere. "Nárok na bezplatnú prepravu platí počas 60 dní odo dňa získania statusu dočasného útočiska z miesta obvyklého pobytu, ktoré je uvedené na osobitnom doklade o dočasnom útočisku do miesta sídla zamestnávateľa," povedala Vozárová.

Pripomenula, že Ukrajinci, ktorí nespĺňajú podmienky na poskytnutie bezplatnej prepravy, budú cestovať podľa tarifných podmienok IDS BK.