Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Bratislavu a Hainburg po pauze opäť spája autobusová linka 901

Na snímke autobus, ktorý premáva na obnovenej linke 901 Bratislava - Hainburg an der Donau v Bratislave 6. septembra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Obnovenie autobusového spojenia víta aj starosta obce Wolfsthal a poslanec dolnorakúskeho krajinského parlamentu Gerhard Schödinger.

Bratislava 6. septembra (TASR) – Po desaťmesačnej pauze spája Bratislavu a rakúske prihraničné mesto Hainburg an der Donau opäť autobusová linka 901. Od pondelka do soboty premáva po pôvodnej trase, teda cez obec Wolfstahl, prevažne v hodinovom intervale, v nedeľu každé dve hodiny. V prípade záujmu nie je vylúčené doplnenie spojov. Linka je po novom súčasťou Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), prepravu cestujúcich zabezpečuje spoločnosť Arriva.

"Záleží nám na zlepšovaní mobility a života v prihraničnom regióne. Som rád, že zmluva umožňuje kraju objednávať prímestskú autobusovú dopravu aj v tzv. záujmovom území kraja, čiže aj za hranicami kraja či dokonca štátu," skonštatoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.



Obnovenie autobusového spojenia víta aj starosta obce Wolfsthal a poslanec dolnorakúskeho krajinského parlamentu Gerhard Schödinger. "Táto cezhraničná autobusová linka je pre náš región záchranou," poznamenal. Fakt, že ide o prvú cezhraničnú autobusovú linku financovanú spoločne Slovenskom a Rakúskom, vyzdvihol Michael Reinbacher z rakúskeho Zväzu dopravcov Region-Východ (VOR). "To by mohlo v budúcnosti slúžiť ako vzor pre iniciovanie ďalších cezhraničných prepojení," myslí si.



Linka do Hainburgu je súčasťou IDS BK. Pre rakúske prihraničie je v rámci systému vytvorená nová zóna 190. Cestovné lístky sú v predaji v kombinácii novej zóny spolu s bratislavskými zónami (100 + 101 + 190). Jednorazové cestovné lístky si bude možné zakúpiť priamo u vodiča autobusu alebo v aplikácii IDS BK. V jeho aplikácii si bude možné zakúpiť aj električenky, teda predplatné cestovné lístky, ktoré si však budú môcť cestujúci zakúpiť aj na Autobusovej stanici Nivy.

Na financovaní autobusovej linky sa po dohode spolupodieľa BSK, hlavné mesto Bratislava a spolková krajina Dolné Rakúsko.



Od 15. novembra minulého roka nie je v prevádzke žiadna autobusová linka, spájajúca Bratislavu s jej rakúskym okolím. Pritom v rakúskej prihraničnej oblasti žije početná slovenská komunita, dochádzajúca do hlavného mesta SR.

Naposledy linku prevádzkoval dopravca Slovak Lines. Jej zrušenie zdôvodnil dlhodobou vysokou stratovosťou a takisto chýbajúcou podporou zo strany slovenskej či rakúskej samosprávy. Komerčná linka dopravcu začala premávať na prelome rokov 2019/2020 po ukončení pôvodnej linky 901, prevádzkovanej Dopravným podnikom Bratislava a dotovanej mestom Bratislava.