Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislavu dnes čakajú pochody za práva LGBI a na podporu rodiny

Na archívnej fotke sprievod šiesteho ročníka tradičného festivalu Dúhový Pride prešiel ulicami Starého mesta v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský

Vodiči sa v tento deň musia pripraviť na dopravné obmedzenia v centre mesta, tie sa dotknú aj verejnej hromadnej dopravy. Na podujatia bude dohliadať polícia.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Bratislavu dnes čakajú dva pochody. Prvý je za práva gejov a lesieb, druhý za podporu rodiny. Dúhový Pride sa začína o 13.00 h na Hviezdoslavovom námestí, pochod Hrdí na rodinu o 14.30 h pred Národnou radou SR. Vodiči sa v tento deň musia pripraviť na dopravné obmedzenia v centre mesta, tie sa dotknú aj verejnej hromadnej dopravy. Na podujatia bude dohliadať polícia.

Dúhový Pride má podľa organizátorov poukázať na prekážky, ktoré LGBTI komunita zažíva. Takisto chce upriamiť na potrebu uzákonenia partnerských zväzkov ľudí rovnakého pohlavia, aby sa v núdzi vedeli o seba navzájom postarať (dedenie, problémy v prípade choroby jedného z partnerov).

Pride osobne podporí aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, vystúpi s príhovorom. "Ak zdieľame európske hodnoty postavené na rešpektovaní a ochrane základných práv, potom prirodzene musíme zabezpečiť uznanie a ochranu aj párov osôb rovnakého pohlavia," myslí si. Riešenie ich každodenných situácií vidí v zákonnej úprave. Farebnú prechádzku podporujú i mnohé ambasády na Slovensku.

Pochod Hrdí na rodinu má poukázať na to, že deti dokáže najlepšie vychovať muž a žena. "Akcia bude pokojná, bez veľkých slov, nejdeme protestovať, chceme pokojne ukazovať pravdu," uviedol Anton Chromík za Iniciatívu Hrdí na rodinu.

Deti podľa organizátorov túžia po otcovi a mame. "Hlboký vzťah muža a ženy, ktorý umožňuje narodenie detí a vytvára najlepšie a najbezpečnejšie miesto pre ich výchovu a rozvoj, si zaslúži výnimočné postavenie a starostlivosť," dodal Chromík.

Električky dnes nebudú jazdiť v čase od 10.00 h až do skončenia podujatí v úseku Vajanského a Rázusovho nábrežia. Centrum Starého Mesta Bratislavy úplne uzavrú pre autá v čase od 12.30 h do 16.00 h. "Neprejazdná bude Štúrova ulica, križovatka Šafárikovho námestia, Vajanského a Rázusovho nábrežia," informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Dopravní policajti zabezpečia odklon zo Špitálskej ulice cez Dunajskú ulicu, z Karadžičovej ulice zo smeru od Mlynských Nív na Landererovu ulicu a v smere od Nábrežia armádneho generála Ludvíka Svobodu na Staromestskú ulicu.

"Autám, ktoré sa budú v tomto čase nachádzať v uzatvorenej zóne, ju policajti umožnia opustiť podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie," vysvetlila Mihalíková.