Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Po Horehronskom múzeu budú návštevníkov sprevádzať tajuplné bytosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako informuje múzeum, návštevníci sa dozvedia, ako ľudia v minulosti chránili seba i svoje príbytky pred zlými silami a čarami.

Brezno 5. marca (TASR) – Nové zážitkové podujatie s názvom Tajuplné bytosti alebo kto po nociach chodí, ktoré Horehronské múzeum v Brezne prvýkrát uviedlo koncom októbra minulého roku, ožilo opäť po uvoľnení protipandemických opatrení koncom tejto zimy. Najbližšie sa uskutoční v sobotu v dvoch vstupoch o 13.30 h a 15.00 h, tentoraz s výkladom spojeným s jarným zvykoslovím.

Ako informuje múzeum, návštevníci sa dozvedia, ako ľudia v minulosti chránili seba i svoje príbytky pred zlými silami a čarami. „Spoznajú tiež zvykoslovie, zaručené recepty na strigônske kúsky a silu vetrom odviatych múdrostí predošlých generácií na Horehroní,“ približuje múzeum.

Návštevníkov budú sprevádzať tajuplné bytosti v podobe figurín, poverové rozprávania či inštalácia z etnografického fondu, doplnená svetelnou a audiotechnikou.

Podujatie pripravilo múzeum v spolupráci s oddelením kultúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), Krajskou organizáciou cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Horehronie. Projekt je realizovaný aj vďaka finančnej podpore BBSK, z verejných zdrojov podujatie podporil Fond na podporu umenia a na prípravu projektu prispelo aj mesto Brezno.