Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Pri Skalici spadlo malé lietadlo, zahynuli tri osoby

Na snímke hasiči hasia dym po páde lietadla pri Skalici v piatok 27. augusta 2021. Foto: TASR – Prezídium HaZZ

Po príchode na miesto udalosti vykonali príslušníci prieskum a začali s hasením požiaru lietadla, ktoré po páde na zem zachvátili plamene.

Skalica 27. augusta (TASR) – V katastri obce Mokrý Háj v okrese Skalica sa zrútilo malé štvormiestne lietadlo. V čase nehody sa v lietadle nachádzali tri osoby, ktoré zasahujúci príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) našli bez známok života. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová.



Po príchode na miesto udalosti vykonali príslušníci prieskum a začali s hasením požiaru lietadla, ktoré po páde na zem zachvátili plamene.

„Požiar sa im podarilo lokalizovať, momentálne pracujú hasiči zo Skalice so sídlom v Holíči na jeho likvidácii. Ide o lietadlo registrované v Českej republike," uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Lena Košťálová.

„Podľa prvotných informácií z linky 112 k pádu došlo neďaleko časti Mokrý Háj. Po páde sa malo lietadlo vznietiť. Nehoda si vyžiadala tri obete a pravdepodobne išlo o posádku z Českej republiky. Všetky okolnosti pádu preverujeme. Na miesto bol privolaný aj letecký úrad. Bližšie informácie poskytneme, keď to situácia vo vyšetrovaní dovolí," informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti.

„Pozostalým obetí tragickej nehody malého lietadla, ktoré vzlietlo z Brna, vyjadrujem úprimnú sústrasť. Letecký a námorný vyšetrovací útvar bude pri vyšetrovaní tejto udalosti maximálne dôsledný," vyjadril sa po tragickej udalosti minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina).



Výberová chronológia tragických leteckých havárií na území SR od roku 2015

17. júla 2015

V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník. Pri havárii zahynuli štyria ľudia - pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Chlapec, ktorého išla posádka vrtuľníka zachraňovať, si pri páde z chodníka zlomil nohu.

28. júla 2015

Pri obci Terňa v lokalite Hradisko v okrese Prešov spadol vojenský vrtuľník. Nehoda si vyžiadala jeden ľudský život. Na palube vrtuľníka, ktorý plnil výcvikový plán, boli v čase nehody traja príslušníci OS SR.

20. augusta 2015

Neďaleko obce Červený Kameň v okrese Ilava sa zrútili dve lietadlá typu L 410, pričom zahynulo 7 ľudí. V každom z lietadiel boli dvaja piloti a 17 výsadkárov, teda celkovo 38 ľudí. Okrem troch parašutistov neprežili ani štyria piloti. Posádky nacvičovali hromadný zoskok.

11. novembra 2015

Polícia pri ukrajinsko-slovenskej hranici v okrese Michalovce objavila trosky dopravného vrtuľníka Mi2 - Michalovce. Pri vraku našla osem mŕtvych pasažierov, ktorí sa pravdepodobne nachádzali vo vrtuľníku. Pilot bol pravdepodobne Ukrajinec, zvyšnú časť posádky tvorili zrejme migranti.

20. apríla 2016

Pri hraničnom priechode Lysá Poľana v okrese Poprad sa zrútil vetroň. Nehodu neprežil športový pilot, ktorým bol poľský občan. Pilot sa zúčastňoval na medzinárodných pretekoch v bezmotorovom lietaní FCC Gliding v Prievidzi.

7. septembra 2016

Pri páde záchranárskeho vrtuľníka Air - Transport Europe (ATE) v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici zahynuli štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient.

4. októbra 2016

Neďaleko vodnej priehrady Jakubovany v okrese Sabinov spadlo dvojmiestne športové lietadlo typu Lancair 360 MKII. Pád lietadla neprežil 65-ročný pilot.

10. mája 2017

Pri havárii policajného vrtuľníka vo vojenskom priestore letiska v Prešove prišli o život dvaja príslušníci Hasičského a záchranného zboru. Jeden z mužov zomrel na mieste nehody, druhý v košickej nemocnici. Ďalší dvaja zranení policajti, ktorí sa nachádzali na palube, boli hospitalizovaní.

16. septembra 2017

Tragickú nehodu malého motorového lietadla počas Dňa otvorených dverí na prievidzskom letisku neprežil 31-ročný Miroslav z Ilavy, ktorý lietadlo pilotoval. Vážne sa zranila aj 23-ročná žena, 34-ročný muž utrpel ľahšie zranenia.

7. júla 2018

Pri Prešove v katastri mesta Veľký Šariš, časť Kanaš, havaroval malý vrtuľník. Nehoda si vyžiadala jednu obeť.