Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Majerský prevzal vedenie úradu Prešovského samosprávneho kraja

Slávnostné zloženie sľubu nového predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského a poslancov Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove 1. decembra 2017. Na snímke nový predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský počas podpisu sľubu. Foto: TASR - František Iván

Majerský sa poďakoval svojmu predchodcovi a vyzval na spoluprácu všetkých novozvolených poslancov.

Prešov 1. decembra (TASR) – Nový predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA) zložil v piatok slávnostný sľub a po 16 rokoch prevzal Úrad PSK od doterajšieho jeho predsedu Petra Chudíka (Smer-SD). Majerský sa poďakoval svojmu predchodcovi a vyzval na spoluprácu všetkých novozvolených poslancov.

Zastupiteľstvo PSK bude pracovať v zložení: nezávislí poslanci získali 22 mandátov, koalícia KDH, SaS, OĽaNO, NOVA má 21 poslancov, Smer-SD bude zastupovať 16 poslancov, SNS dvoch a jeden mandát má Úsvit. Do zastupiteľstva sa dostala zhruba polovica nových poslancov, posilnila pravica a výrazne vzrástol počet nezávislých.

Slávnostné zloženie sľubu nového predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milana Majerského a poslancov Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove 1. decembra 2017. Na snímke vpravo nový predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, vľavo doterajší predseda PSK Peter Chudík.
Foto: TASR - František Iván


Za 62-členný poslanecký zbor prečítala slávnostný sľub poslancov prešovská primátorka Andrea Turčanová (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA), ktorá ako prvá aj podpísala písomné znenie sľubu poslanca PSK. Postupne sa na scéne historickej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove, kde sa slávnostný akt konal, vystriedalo osem poslankýň a 54 poslancov. Majerský uviedol, že ho teší, že jeho ponúknutú ruku na spoluprácu mu mnohí poslanci deklarovali opätovať. Predpokladá, že v zastupiteľstve vzniknú tri poslanecké kluby a chce, aby každý tento blok mal jedného vicežupana. Prezradil, už jedným z nich bude poslanec Národnej rady SR Jozef Lukáč, ktorého už potvrdilo aj politické grémium OĽaNO – NOVA. Lukáč je zo Záborského v okrese Prešov a mal by na Úrade PSK pracovať na štvrtinový úväzok.

"Priority boli postavené už v samotnej kampani, ja som to zadefinoval ako cesty, práca a rodina. Viem, že tam, kde sú vybudované kvalitné cesty, tam príde aj investor a bude dostupná aj práca a rodiny budú pohromade. Podstata je hlavne v tom, aby sa východ Slovenska nevyľudňoval a určite to nebude hneď a naraz. Budeme na tom pracovať celých päť rokov," uviedol Majerský.

Nový predseda nechystá žiadne veľké čistky, ale má už vytypovaných niekoľko spolupracovníkov. Na niektoré posty vypíše aj výberové konania, aby to bol odborný tím pracovníkov. Riaditeľ Úradu PSK bude z Levoče, bude to jeho doterajší zástupca mesta Levoča Jozef Cvoliga (KDH, SDKÚ-DS, OKS, #Sieť).