Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Predsedníčka Žilinského kraja Erika Jurinová zložila sľub

Na snímke vľavo poslanec Národnej rady SR Juraj Blanár a vpravo novozvolená predsedníčka ŽSK Erika Jurinová počas slávnostného aktu na ustanovujúcom zasadnutí novozvoleného Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja v Sobášnom paláci v Bytči dňa 4. decembra 2017. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Na ustanovujúcom Zastupiteľstve ŽSK zložilo sľub aj 56 z 57 poslancov.

Bytča 4. decembra (TASR) – Na ustanovujúcom zasadnutí Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) zložila v pondelok v Sobášnom paláci v Bytči slávnostný sľub nová predsedníčka ŽSK Erika Jurinová, ktorá je prvou ženou vo vedení samosprávneho kraja. Po 12 rokoch vymení doterajšieho predsedu ŽSK Juraja Blanára.

"Je na nás, ako budeme ďalej pracovať. Bola som veľmi hrdá počas kampane, že sa nám podarilo koalíciu, ktorá sa nerodila veľmi ľahko, dostatočne stmeliť. A budem dúfať, že aj v rámci povolebnej a širšej koalície, minimálne aj s nezávislými poslancami, budeme vedieť robiť na tom, aby ŽSK bol jednotkou na Slovensku. Aby sa veci hýbali dobre, rýchlo, aby sme cítili na svojich životoch, aby každý jeden občan cítil na svojom živote, že Žilinský kraj robí pre neho maximum," povedala Jurinová na tlačovej konferencii po ustanovujúcom zasadnutí zastupiteľstva ŽSK.



Zároveň poďakovala aj odchádzajúcemu predsedovi Blanárovi za všetko dobré, čo urobil za dvanásť rokov svojho pôsobenia v ŽSK. "Dobré veci budeme rozvíjať, určite mnohé nové veci budeme robiť sami, z vlastnej iniciatívy. Chcem, aby sme viedli župu progresívne. Aby sme prijímali, robili nové veci bez toho, aby sme sa ich báli. A verím, že máme v našej župe naozaj toľko šikovných ľudí, že všetky naše ciele spolu s nimi aj naplníme," zdôraznila nová predsedníčka ŽSK.

Predseda OĽaNO Igor Matovič pripomenul, že vo voľbách do samosprávnych krajov sa snažili vytvoriť čo najširšie demokratické zoskupenie politických strán. "Chceli sme ponúknuť alternatívu aj v Žilinskom kraji. Dnes vieme, že voľba, ktorú sme si vybrali, ponúkli ľuďom a ktorú oni ocenili, bola správna. Som veľmi rád, že novou župankou ŽSK bude Erika Jurinová. Myslím, že statočná a dobrá žena. A chcel by som jej z tohto miesta popriať veľa múdrosti, pokory, ktorá je jej vlastná a takisto lásky ku každému jednému obyvateľovi ŽSK. Bez ohľadu na to, koho volil, alebo akú politickú stranu má rád," dodal Matovič.

Na ustanovujúcom Zastupiteľstve ŽSK zložilo sľub aj 56 z 57 poslancov. V Zastupiteľstve ŽSK obsadia nezávislí kandidáti 25 poslaneckých kresiel, koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS 17 poslaneckých kresiel, strana Smer-SD 10 poslaneckých kresiel a SNS päť poslaneckých kresiel. V zastupiteľstve zostáva 34 poslancov a 23 poslancov je nových.