Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Brnianske HaDivadlo predstaví v Mestskom divadle Žilina dielo Naši

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Predstaveniu bude predchádzať autorský úvod Buraja, v ktorom predstaví východiská inscenácie a zoznámi publikum s kontextami svojej tvorby.

Žilina 5. marca (TASR) – Brnianske HaDivadlo predstaví v pondelok 13. marca na prvom hosťovaní v Mestskom divadle Žilina autorskú inscenáciu Naši v réžii umeleckého šéfa divadla Ivana Buraja. TASR o tom informovala PR manažérka divadla Tereza Teerink Turzíková.

Predstaveniu bude predchádzať autorský úvod Buraja, v ktorom predstaví východiská inscenácie a zoznámi publikum s kontextami svojej tvorby. Uskutoční sa pol hodiny pred začiatkom predstavenia v priestoroch divadelnej kaviarne.

"Ide o pôvodný autorský text rodáka z Bratislavy Ivana Buraja, oceňovaného filmového režiséra a scenáristu Bohdana Karáska a umelca a pedagóga Pavla Sterca. Autori pomocou civilného rozhovoru medzi niekoľkými generáciami po rodinnom obede skúmajú podoby súčasnej debaty o klimatickej kríze. Inscenácia až filmovo realistickým spôsobom ukazuje, aké náročné je viesť dialóg v dobe krízy," uviedla Teerink Turzíková.

HaDivadlo je jednou zo scén brnianskeho Centra experimentálneho divadla. Na českej alternatívnej divadelnej scéne pôsobí už od polovice 70. rokov minulého storočia. "V súčasnej dobe sa nachádza v 48. sezóne s názvom Blízkosť, pričom jedným z jej motívov je aj kultúrna blízkosť medzi Českom a Slovenskom. V tejto sezóne divadlo nadviazalo spoluprácu s Mestským divadlom Žilina a jeho umeleckým šéfom Eduardom Kudláčom, ktorý pre HaDivadlo nedávno pripravil premiérovú inscenáciu Požiar v šťastnom Rakúsku. Žilinskí divadelníci sa už tiež predstavili na brnianskych doskách s inscenáciou Niekto príde," doplnila PR manažérka divadla.

"HaDivadlo ešte v dobe Československa často jazdilo na Slovensko. Dojemné sú spomienky starších kolegov, napríklad na festival Divadelná mladosť v Prešove a veľa ďalších vtedajších prehliadok. V súčasnosti naša scéna nie je primárne zájazdovým divadlom, miesta na hosťovanie si starostlivo vyberáme. Hranie v Žiline je pre nás po niekoľkých rokoch prvým zájazdom na Slovensko, tak sa veľmi tešíme," dodala intendantka HaDivadla Anna Stránská.