Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Bratislavskí ochranári začnú s projektom na ochranu sysľa pasienkového

Syseľ pasienkový, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Froncová priblížila, že syseľ bol na Slovensku bežným druhom. Avšak zanechaním pastvy pre hospodárske zvieratá, zarastaním lokalít či rozoraním trávy sa jeho populácie zredukovali.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) od septembra začína projekt LIFE Syseľ na ochranu sysľa pasienkového. Ochranári budú obnovovať pastvu a vysádzať aj ovocné stromy či kvetnaté plochy, ktoré budú slúžiť ako potrava pre sysle. TASR o tom informovala Andrea Froncová z BROZ.

"Syseľ je živočích žijúci v kolóniách, ktorému vyhovuje otvorená krajina s nízkou vegetáciou. Takýto typ biotopu najlepšie dosiahneme pastvou zvierat," hovorí manažérka projektu Katarína Tuhárska.

Hlavnými činnosťami BROZ bude obnova pastvy alebo zavedenie vhodného kosenia v územiach, kde pastva nie je možná. Sysle pre zmeny v poľnohospodárskej krajine trpia aj nedostatkom potravy, podotýka Froncová. Živia sa semienkami rastlín, ovocím a hmyzom, ktoré majú v monokultúrnej krajine problém nájsť. "Napriek rozšírenému mýtu sysle nekradnú obilie z polí a nerobia si zásoby, pretože cez zimu hibernujú," povedala. V projekte sa preto budú vysádzať napríklad aj ovocné stromy a kvetnaté plochy, ktoré budú slúžiť ako potravná základňa pre syslie kolónie.

Froncová priblížila, že syseľ bol na Slovensku bežným druhom. Avšak zanechaním pastvy pre hospodárske zvieratá, zarastaním lokalít či rozoraním trávy sa jeho populácie zredukovali. Syseľ tak patrí medzi ohrozené druhy. Syslie kolónie v Čechách a Poľsku sú podľa Froncovej na tom rovnako. V projekte LIFE Syseľ sú preto zapojení aj oni.

V troch krajinách sa bude projekt zameriavať na 27 lokalít. Na niektorých sa syslie kolónie stále vyskytujú, sú však v kritickom stave pred vyhynutím. "Úsilie bude zamerané na zlepšenie obhospodárovania týchto území. Na ďalších bol výskyt zaznamenaný ešte v nedávnej minulosti, ale aktuálne sa tam syseľ nevyskytuje a našim cieľom je ich sem prinavrátiť," poznamenala Tuhárska.

Obnovu zvierat na pôvodné lokality bude vykonávať Štátna ochrana prírody SR a Národná ZOO Bojnice na pozemky vo vlastníctve štátu alebo ochranárov. Na projekte spolupracuje aj Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Projekt LIFE Syseľ je schválený Európskou komisiou v rámci grantovej schémy LIFE, ktorá je zameraná na ochranu ohrozených druhov a obnovu biotopov.