Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

BRUSNO: Prírodný liečivý prameň Ondrej slúži aj k príprave kúpeľov

Kúpele Brusno, ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

V 80. rokoch minulého storočia zrealizovali v Brusne hydrogeologický prieskum a objavili nové minerálne pramene. V súčasnosti sa využívajú najmä žriedla Ondrej, Ludwig a Paula.

Brusno 20. augusta (TASR) – Prvé kúpeľné budovy v Brusne (okres Banská Bystrica) postavili v roku 1829. Vystriedalo sa v nich niekoľko majiteľov a po roku 1947 sa stali rehabilitačným strediskom Železiarní v Podbrezovej. V 80. rokoch minulého storočia sa tam realizoval hydrogeologický prieskum, pri ktorom boli objavené nové minerálne pramene. V súčasnosti sa využívajú najmä žriedla Ondrej, Ludwig a Paula.

Všetky pramene majú prakticky rovnaké chemické zloženie a využívajú sa na pitnú kúru, ktorej účinok je najvýraznejší pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva. Prírodný liečivý prameň Ondrej slúži aj k príprave minerálnych uhličitých kúpeľov, ktoré pomáhajú najmä pri ochoreniach srdcovo-cievneho a pohybového aparátu. V plniarni kúpeľov ho tiež plnia do fliaš a expedujú do maloobchodnej siete pod obchodným názvom Brusnianka.

Táto prírodná liečivá voda, ktorá pramení v horskom údolí Slovenského rudohoria v areáli kúpeľov, je stredne mineralizovaná voda. Chemické zloženie ju zaraďuje medzi síranovo-hydrogén-uhličitanové, vápenato-horečnato-sodné vody so zvýšeným obsahom fluoridového iónu. Je charakterizovaná ako slabo kyslá, studená, hypotonická, nie neutrálna voda.

Symbolom Brusnianky je medveď, na ktorého môžu návštevníci okolitých lesov naraziť, takisto ako na vlka, rysa či vysokú zver. Minerálna voda je vhodná pri nechutenstve, chronických zápalových procesoch močových ciest ako aj pre krytie potreby vápnika, horčíka a fluóru v tele. Jej špecifické účinky sa preukázali pri liečbe chorôb žlčníka, žlčových ciest, pankreasu a pečene. Pitie tejto vody sa odporúča aj pri rekonvalescencii po hepatitídach a chronických zápaloch podžalúdkovej žľazy.

Brusnianka, ktorá je vhodná ako vynikajúci doplnok mineralizácie, hydratácie a odporúčaná pre bežný pitný režim, je držiteľom ocenenia "Zlatý český prameň 2016". Udelili jej aj Značku kvality SK.

Informácie poskytli Kúpele Brusno, a. s