Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Bratislavský kraj podporuje dohodu medzi hoteliermi a potravinármi

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Poľnohospodári a potravinári v spolupráci s hoteliermi sa dohodli na výmene informácií o počte pracovníkov, ktorých majú hotelieri a majitelia reštaurácií k dispozícii.

Bratislava 20. marca (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj sa pripája k dohode o vzájomnej spolupráci medzi Potravinárskou komorou Slovenska (PKS) a Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Iniciatíva reaguje na problémy, ktoré vyvstali v súvislosti s so šírením nového koronavírusu, spôsobujúceho ochorenie COVID-19.

Poľnohospodári a potravinári v spolupráci s hoteliermi sa dohodli na výmene informácií o počte pracovníkov, ktorých majú hotelieri a majitelia reštaurácií k dispozícii a môžu bez komplikácií pomôcť v potravinárskych podnikoch, keďže sú držiteľmi zdravotných preukazov, ktoré sú pre prácu v potravinárskej výrobe nevyhnutné.

Aj podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu ide o spôsob, ako možno pomôcť tisíckam ľudí, ktorí v súčasnosti zostali bez práce a zároveň riešiť problém v potravinárskych podnikoch, pociťujúcich zvýšený dopyt zo strany obchodnej siete, na ktorého uspokojenie však nemajú dostatok pracovnej sily.

Predseda BSK pripomenul, že Bratislavskému kraju, mestám a obciam na jeho území prináša turizmus významný ekonomický profit. V roku 2019 zaznamenal Bratislavský kraj takmer 1,6 milióna návštevníkov, z dane z ubytovania i zabratia verejného priestoru majú samosprávy nemalý príjem. "Hľadáme preto spôsoby, ako mu pomôcť," doplnil.

Droba zároveň poukázal na to, že pomocnú ruku môžu podať aktívne aj samotní spotrebitelia. "Čoskoro si budeme opäť vyberať dovolenku, prežime ju na Slovensku, v slovenskom hoteli. Už teraz môžeme kupovať domáce potraviny a ostatné domáce výrobky, rovnako si môžeme z obľúbenej reštaurácie objednať jedlo," uviedol príklad. "Spoločne si môžeme takto pomôcť, len vzájomne sa nám ťažké časy podarí prekonať," zdôraznil šéf BSK.

K iniciatíve medzi Potravinárskou komorou Slovenska a Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska sa zapojili aj ďalšie organizácie, ako je Zväz spracovateľov mäsa, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Slovenský mliekarenský zväz, Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, Únia potravinárov Slovenska a ich členské organizácie.