Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bratislavský kraj sprísnil protipandemické opatrenia

Na archívnej snímke dôchodkyňa vychádza z obchodu počas uvoľňovania opatrení v rámci pandémie koronavírusu v centre Bratislavy. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Sprísnenie pravidiel vychádza z návrhu pandemickej komisie, ktoré sa týkajú tzv. červených a oranžových okresov.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Úrad Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) v niektorých prípadoch rozšíril nariadené protipandemické opatrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR v Bratislave. "Jedným z nich je sprísnenie vychádzok v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS), rovnako tak návštev vonku, pri ktorých sa obmedzil počet a určil presný čas," informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

V ZSS v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK od pondelka platí zákaz návštev v interiérových priestoroch. Takisto sa neodporúča organizovať hromadné podujatia určené pre seniorov v akomkoľvek počte. Povinné je aj očkovanie klientov proti sezónnej chrípke a bakteriálnym pneumokokom.

V prípade stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK sú momentálne zatvorené tri triedy na troch stredných školách - gymnáziu v Pezinku, bratislavskom Gymnáziu Ivana Horvátha a Tanečnom konzervatóriu E. Jaczovej v Bratislave. “V domácom prostredí sa aktuálne nachádza takmer 80 žiakov," priblížila Forman. "Priestory škôl, na ktorých boli pozitívne testovaní žiaci, boli dôkladne vydezinfikované. Pozitívne testovaná na COVID-19 bola aj zamestnankyňa na Gymnáziu L. Novomeského v Bratislave. Škola má v pondelok riaditeľské voľno a priestory školy dezinfikujú,“ dodala hovorkyňa kraja.

Obmedzenie sa týka aj prevádzky divadiel v pôsobnosti samosprávneho kraja vzhľadom na stanovené maximálne počty účastníkov hromadných podujatí, ktorých počet pri akciách v interiéri nesmie presiahnuť 50. "Predstavenia sa zatiaľ nerušia, riaditelia kultúrnych zariadení budú situáciu sledovať a vyhodnocovať, či je rentabilné dané predstavenia v takom malom počte realizovať,“ informovala Forman.

Dodala, že prímestská autobusová doprava premáva v plnom režime s platnosťou cestovných poriadkov od 1. septembra.

Sprísnenie pravidiel vychádza z návrhu pandemickej komisie, ktoré sa týkajú tzv. červených a oranžových okresov, kde je vyšší počet infikovaných. V červenej zóne je hlavné mesto SR, medzi oranžové okresy sa dostali aj Pezinok, Senec a Malacky.