Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

O ukrajinské ambulancie v Bratislavskom kraji je veľký záujem

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Vytvorením špeciálnych ambulancií pre ľudí z Ukrajiny sa naši lekári môžu venovať svojej agende a nie je tak ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti slovenských poistencov, zdôraznil.

Bratislava 17. mája (TASR) - Ambulancie prvého kontaktu pre Ukrajincov, ktoré v bratislavskej Petržalke otvoril v apríli Bratislavský samosprávny kraj (BSK), vybavili za prvý mesiac fungovania vyše 500 pacientov. Informoval o tom samosprávny kraj.

Predseda BSK Juraj Droba pripomenul, že v bratislavskom regióne je koncentrovaných takmer 20.000 Ukrajincov. "Tým, že sme pre nich otvorili ambulancie, kde ich ošetrí personál v ich rodnom jazyku, sme zároveň odbremenili slovenských lekárov a uvoľnili kapacity," vyhlásil.

Lekár kraja Tomáš Szalay vysvetlil, že niektorí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí mali v rajóne viacero ubytovní s utečencami, sa dostávali do ťažko riešiteľnej situácie. "Vytvorením špeciálnych ambulancií pre ľudí z Ukrajiny sa naši lekári môžu venovať svojej agende a nie je tak ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti slovenských poistencov," zdôraznil.

V ambulancii praktického lekára pre dospelých a pediatrickej ambulancii, ktoré sídlia v zdravotnom stredisku Zrkadlový Háj v Petržalke, denne vybavia približne 40 pacientov. Najčastejšími úkonmi sú vydanie potvrdenia do zamestnania, škôl, škôlok, predpísanie liekov, vystavenie potvrdenia na vyšetrenie a najmä potrebné zdravotné ošetrenia.