Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V Bernolákove chcú vybudovať Kampus bioenergetiky a krajinotvorby

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V rámci financovania sa počíta predovšetkým s využitím externých zdrojov z Programu Slovensko 2021-2027.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) plánuje vybudovať Kampus bioenergetiky a krajinotvorby v Bernolákove. Cieľom je vytvoriť zázemie pre výchovu budúcich energetických a klimatických manažérov a reformovať oblasť vzdelávania v oblasti poľnohospodárstva v rámci Strednej odbornej školy agrotechnickej J. A. Gagarina v Bernolákove. Informáciu o príprave ideového zámeru zobrali v piatok krajskí poslanci na vedomie.

"Škola je historicky jednou z najvýznamnejších poľnohospodárskych škôl na Slovensku, ktorá však z hľadiska ponuky a kvality vzdelávania nedosahuje súčasné požiadavky praxe," konštatuje dôvodová správa.

V súčasnosti prebieha komunikácia s relevantnými partnermi z rôznych sektorov k obsahovému nastaveniu a inováciám vzdelávacích programov, funkčnému prepojeniu odborného vzdelávania s praxou a výskumom, ako aj udržateľnému spôsobu prevádzky zmodernizovanej infraštruktúry. Kraj komunikuje so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou a Republikovou úniou zamestnávateľov. S Ústavom materiálov a mechaniky strojov SAV a Centrom biológie rastlín a biodiverzity SAV identifikuje možnosti v rámci spolupráce a potenciálneho vytvorenia vedeckých laboratórií. Komunikuje tiež s Ministerstvom hospodárstva SR, respektíve jeho príspevkovou organizáciou Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA).

V rámci financovania sa počíta predovšetkým s využitím externých zdrojov z Programu Slovensko 2021-2027.