Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

BSK: Krajskí poslanci vyjadrujú plnú podporu štrajkujúcim učiteľom

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Učitelia majú podľa zastupiteľov na štrajk legitímne právo, a preto vyzvalo všetkých zriaďovateľov škôl, aby v ňom pedagógom nebránili.

Bratislava 29. januára (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) prejavil podporu štrajkujúcim učiteľom. Krajskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní totiž prijali uznesenie, v ktorom vyjadrujú učiteľom v štrajku plnú podporu, a to nielen školám v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, ale vo všetkých krajoch.

Zastupiteľstvo BSK zároveň vyzýva aj ostatné vyššie územné celky (VÚC) a ostatných zriaďovateľov škôl na Slovensku, aby podporili legitímne požiadavky učiteľov a nedopustili prípadné obmedzovanie vedenia a učiteľov štrajkujúcich škôl.

Krajskí poslanci sa dnes štrajkom učiteľov zaoberali na návrh poslankyne Eleny Pätoprstej. Podľa podpredsedníčky BSK Alžbety Ožvaldovej pokladali za dôležité, aby sa k štrajku učiteľov bratislavský kraj vyjadril a zaujal k nemu aj stanovisko. Podľa aktuálnych informácií je k dnešnému dňu v štrajku 305 pedagógov a 24 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, z toho jedna je úplne zatvorená a v 11 je upravený rozvrh vyučovania.

Ožvaldová tvrdí, že učitelia majú na štrajk legitímne právo, a preto zastupiteľstvo BSK vyzvalo všetkých zriaďovateľov škôl, aby v ňom pedagógom nebránili. "Potrebovali sme to vyjadriť aj uznesením, lebo má takú väčšiu váhu. V ňom vyzývame všetky VÚC v rámci celého Slovenska, aby nebránili tomuto štrajku učiteľov a prípadne aby sa nešikanovalo. Dostali sme totiž aj takéto informácie, nie v rámci BSK, ale z ostatných krajov, že prebieha nejaká šikana. Ak je to pravda, tak ich vyzývame, aby tomu štrajku dali voľný priebeh," povedala pre TASR podpredsedníčka BSK.

BSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti aktuálne 58 stredných škôl a školských zariadení, z toho 36 stredných odborných škôl, dve jazykové školy, 14 gymnázií, dve konzervatóriá a tri spojené školy. Študuje na nich 18.151 žiakov a pracuje približne 2800 pedagogických a nepedagogických zamestnancov.

Časť učiteľov na Slovensku vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.