Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Droba: Pôvodný zámer vybudovať kampus na Boroch je nerealizovateľný

Na snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislavský samosprávny kraj aktuálne o novom koncepte rokuje s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského a Univerzitnou nemocnicou Bratislava.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Pôvodný zámer vybudovať Zdravotnícky kampus Bory je podľa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) nerealizovateľný. Samospráva preto aktuálne rokuje o novom koncepte moderného zdravotníckeho centra s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského (LF UK) a Univerzitnou nemocnicou Bratislava (UNB). TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"V Bratislavskom kraji je dlhodobo najnižší počet absolventov stredných zdravotníckych škôl v rámci celého Slovenska. Preto nevyhnutným krokom, ako riešiť uvedené problémy, je optimalizácia a racionalizácia siete stredných škôl BSK a koncept smart škôl,"
uviedol predseda BSK Juraj Droba. Ozrejmil, že takáto smart škola mala pôvodne vzniknúť v spolupráci s Penta Hospitals International a Slovenskou zdravotníckou univerzitou na bratislavských Boroch.

"Počas projektovej prípravy sa však ukázalo, že pozemky ponúknuté zo strany spoločnosti Penta Hospitals sú vzhľadom na priestorové a kapacitné potreby kampusu priestorovo nevyhovujúce a nepostačujúce. Takisto, časť pozemkov stále nebola majetkovoprávne vyrovnaná a zároveň cez inú časť pozemkov viedli inžinierske siete vysokého napätia s ochranným pásmom. Za týchto okolností, žiaľ, musíme skonštatovať, že pôvodný zámer vybudovať kampus na Boroch je nerealizovateľný, a teda ani nie je možné sa uchádzať o externé zdroje financovania na výstavbu zdravotníckeho kampusu," vysvetlil Droba.

BSK aktuálne o novom koncepte rokuje s LF UK a UNB. "S Bratislavským samosprávnym krajom rokujeme o konkrétnych možnostiach spolupráce, ktorá bude zameraná hlavne na odbornú výuku. Chceme skvalitniť a zlepšiť medicínske vzdelávanie modernými metódami. Zameriame sa na nováciu a reformu výučby pre študentov, ako aj rozvoj pedagogických zručností učiteľov. Úplnou samozrejmosťou je spolupráca, a to medziústavná, medzi klinikami, medzi fakultami a medzi univerzitami. Spoluprácu s BSK preto vítame," priblížil riaditeľ UNB Alexander Mayer.