Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

BSK: Predá svoj vlastnícky podiel na kaštieli vo Veľkom Bieli

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) odpredá svoj približne pätinový podiel na kaštieli vo Veľkom Bieli.

Bratislava 20. februára (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) odpredá svoj približne pätinový podiel na kaštieli vo Veľkom Bieli. Poslanci kraja na dnešnom rokovaní zastupiteľstva schválili návrh na predaj podielu majoritným vlastníkom za 140.000 eur.

Návrh na odpredaj za túto sumu predložil už v decembri 2014 podpredseda BSK Igor Bendík (SaS). Šéf krajskej samosprávy Pavol Frešo vtedy stiahol návrh z rokovania s tým, aby bol podiel BSK ohodnotený aktuálnym znaleckým posudkom.

Do roku 2005 bol objekt sídlom DSS v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. Po roku 2005 ostal kaštieľ prázdny, začal chátrať a jeho cena sa neustále znižovala. Kým v roku 2006 cenu majetku BSK odhadol znalec na 540.000 eur, v roku 2012 to bolo už len 245.000 eur. Podľa aktuálneho znaleckého posudku bola cena podielu stanovená na 138.000 eur. Pre BSK znamenal kaštieľ finančnú záťaž aj vo forme spoluúčasti na rekonštrukcii a údržbu.

Majetok už v roku 2010 vyhlásilo zastupiteľstvo za prebytočný a zároveň bol schválený jeho predaj formou obchodnej verejnej súťaže. Nehnuteľnosť však nebola predaná ani po štyroch kolách verejnej súťaže. O kúpu neprejavilo záujem ani ministerstvo kultúry, ktoré má v prípade kaštieľa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, predkupné právo.