Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Bratislavský kraj sa pripravuje na európsky summit

Na ilustračnej snímke Pavol Frešo Foto: TASR/Štefan Puškáš

Veľkú pozornosť bude samosprávny kraj venovať dotačnej podpore.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Najväčším úspechom a zároveň výzvou pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) je možnosť organizovať s hlavným mestom Európsky summit regiónov a miest, ktorý sa v Bratislave uskutoční 8. a 9. júla 2016. Predseda BSK Pavol Frešo pripomenul, že summit bude jedným z hlavných podujatí počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie a očakáva sa na ňom účasť takmer tisícky zástupcov regiónov a miest EÚ.

V roku 2016 sa bude kraj zaoberať tiež prípravou výstavby športovej haly pre kolektívne športy. "Jednou z priorít ostáva aj dobudovanie Duálnej akadémie," uviedol pre TASR Frešo.

BSK bude tiež pokračovať v rozbehnutých projektoch. "Už v januári napríklad začne Bezpečný ženský dom pomáhať matkám s deťmi, ktoré utekajú pred násilníkom," avizoval Frešo. "Priebežne budeme opravovať komunikácie, v roku 2016 máme na to v rozpočte viac ako päť miliónov eur," doplnil.

Veľkú pozornosť bude samosprávny kraj venovať dotačnej podpore. Na dotácie je v rozpočte na rok 2016 alokovaných 2.100.000 eur, teda približne rovnaká suma ako v roku 2015. Pribudne však napríklad projekt pre rozvoj vidieka za 100.000 eur, určený pre malé projekty na cykloodpočívadlá alebo značenie trás.

"V rámci dotácií na kultúrne aktivity kraj zvýšil objem finančných prostriedkov na dvojnásobok, zo 400.000 na 800.000 eur," upozornil Frešo. Mestá a obce v kraji i mestské časti Bratislavy budú môcť aj v roku 2016 požiadať o dotácie v programe Naša škôlka – Náš kraj. "Opäť podporíme aj rekonštrukcie ciest v mestských častiach Bratislavy v rovnakom objeme, ako tomu bolo v roku 2015," informoval Frešo.

Šéf BSK predpokladá, že kraj v roku 2016 podporí celkovo približne 800 projektov, čo bude o 100 viac ako v roku 2015.