Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Bratislavský kraj udelil ocenenia ďalším 31 osobnostiam kraja

Ilustračné foto Foto: TASR

Ocenená bola aj bývalá zamestnankyňa Domova sociálnych služieb v Pezinku Helena Sprušanská, riaditeľ základnej školy Miroslav Brna, učiteľka v materskej škole Izabela Holá.

Bratislava 16. júna (TASR) - Medzinárodne uznávaná vedkyňa v oblasti elektrokardiológie Ljuba Bachárová, svetový vedec v oblasti kvantovej fyziky Vladimír Bužek, huslista a spevák Miroslav Dudík, riaditeľka Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR Iveta Mišová či olympijský víťaz z roku 1976 v šprinte dráhových cyklistov a trojnásobný účastník olympijských hier Anton Tkáč. To je časť osobností, ktoré sa zaradili k laureátom Výročnej ceny Samuela Zocha, ktorú každoročne udeľuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Slávnostné odovzdanie ocenení sa konalo vo štvrtok večer v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave.

"Som presvedčený, že v žiadnom inom kraji nenájdete také množstvo úspešných vedcov, umelcov, pedagógov, lekárov, športovcov či ľudí pôsobiacich v sociálnej oblasti. Svojou prácou i nápadmi prispievajú k spoločenskému a ekonomickému rozvoju regiónu. Pomáhajú, vzdelávajú, skrášľujú, vychovávajú, reprezentujú," povedal predseda BSK Juraj Droba.

Držiteľom ocenenia sa stal aj priekopník v oblasti patopsychológie – psychológie ľudí s rozličným druhom postihnutia, Ladislav Požár či člen Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Ladislav Neuwirth. Medzi laureátov sa zaradil aj operný spevák Peter Mikuláš a tiež vinohradník a vinár Vladimír Sodoma.

Okrem toho bolo udelených 22 pamätných listov predsedu BSK. Ocenený bol bývalý pilot letky ministerstva vnútra a leteckej záchrannej služby Tibor Nosian. Ocenenie získala Helena Navrátilová, v súčasnosti najstaršia aktívna vlastivedná sprievodkyňa v Bratislave. Ocenený bol tiež Pavol Sabela, zakladateľ a riaditeľ občianskeho združenia Stopa Slovensko, venujúceho sa problematike bezdomovectva.

Ocenenie získal aj výtvarník Pavol Šima-Juríček, udelené bolo aj spisovateľovi, publicistovi, kultúrnemu historikovi a novinárovi Štefanovi Cifrovi, trénerke a majsterke Československa v džude Daši Melichárkovej, dlhoročnej reprezentantke Slovenska v armwrestlingu (pretláčanie rukami) Lucii Debnárovej či profesionálnemu thajskému boxerovi Jakubovi Benkovi.

Medzi držiteľov sa zaradil aj organista a zbormajster Marián Šipoš, umelecká vedúca Detského folklórneho súboru Gerulata Alžbeta Uhráková, riaditeľ základnej umeleckej školy Gabriel Škriečka či speváčka Gizela Oňová.

Ocenená bola aj bývalá zamestnankyňa Domova sociálnych služieb v Pezinku Helena Sprušanská, riaditeľ základnej školy Miroslav Brna, učiteľka v materskej škole Izabela Holá.

Medzi držiteľov ocenenia sa zaradila aj manažérka v Centre celoživotného vzdelávania Ekonomickej univerzity v Bratislave (Univerzita tretieho veku) Janka Chládecká, výtvarník, majster lesných diel či tvorca záhad Jaroslav Bello Beliš, hudobník, historik, bývalý archivár a kronikár Rusoviec Jozef Mallinerits či osobnosť obce Kostolište v oblasti histórie, umenia, športu Eduard Chmela. Ocenenie dostala aj bývalá vedúca protokolu Bratislavského kraja Matilda Kropáčková, riaditeľka miestnej knižnice v Petržalke Katarína Bergerová a tiež Mária Reháková, ktorá stojí napríklad aj za Bratislavskými módnymi dňami.

Štvrtou osobnosťou, ktorá dostala titul historická osobnosť regiónu, je svetová operná speváčka a sopranistka Lucia Poppová. Cenu verejnosti získal výtvarník Pavol Šima-Juríček.