Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

P. Frešo zrejme ohlási kandidatúru na šéfa BSK až po koaličnej dohode

Pavol Frešo Foto: TASR/Martin Baumann

O kreslo predsedu BSK sa budú uchádzať aj nezaradený poslanec Národnej rady Alojz Hlina a europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD).

Bratislava 4. mája (TASR) – Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo zrejme ohlási kandidatúru na šéfa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) až po uzavretí dohody so stredopravými stranami.

„To, čo robím ako župan, aj kam smerujem, čo sa týka kandidatúry, je pomerne jasné. To, čo je teraz dôležité je, aby sa uzavreli príslušné koalície, aby si mohli ľudia vybrať medzi dvoma kandidátmi,“ odpovedal dnes Frešo na otázku, či bude v jesenných voľbách kandidovať za predsedu BSK.

Podporu mu už vyjadrila sedmička stredopravých strán, a to SDKÚ-DS, KDH, SaS, Most-Híd, SMK, OKS a Strana zelených. Kandidatúru však doteraz neohlásil. Koaličnú dohodu strany ešte nepodpísali.

O kreslo predsedu BSK sa budú uchádzať aj nezaradený poslanec Národnej rady Alojz Hlina a europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD). Voľby do vyšších územných celkov sa uskutočnia na jeseň tohto roku, hovorí sa o 16. novembri. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) termín volieb ešte neurčil.

S kandidátkou Smeru dnes Frešo diskutoval v rámci oslavy dňa Európy na Bratislavskom majálese o využívaní európskych zdrojov v kraji. Predseda hovorí, že BSK prichádza o veľkú časť európskych zdrojov kvôli „pokryvenej“ štatistike Bruselu, v dôsledku čoho sa nemôže uchádzať o mnohé projekty.

„Realita je taká, že vďaka pokryvenej štatistike nám vychádza, že sme na tom lepšie ako Berlín či Viedeň. Viedeň má ďaleko vyššie HDP na hlavu, okolo 40.000 eur, my máme 28.000 eur, napriek tomu sme podľa bruselských štatistík pred Viedňou,“ povedal Frešo.

Okrem toho sa mu nepáči prerozdelenie daní z príjmov v Bratislavskom kraji. „Tu sa vyrobí okolo 350 eur na hlavu, ale prerozdelí sa len 50. V ostatných župách sa v rámci daní z príjmu fyzických osôb dostáva 70 až 90 eur. Sme úplne na chvoste, čo sa týka týchto daní,“ dodal s tým, že pokiaľ chce mať kraj lepšie cesty alebo služby, musí dostať aspoň slovenský priemer. Vláda by tento stav mohla podľa Freša napraviť kedykoľvek zmenou vyhlášky.

Politička a poslankyňa Európskeho parlamentu za Smer-SD Monika Flašíková Beňová
Foto: TASR/AP
Flašíková-Beňová hovorí, že šéf BSK zavádza verejnosť, keď hovorí o chybných štatistikách. „Štatistiky platia úplne rovnako pre všetky krajiny. Nie sú nevýhodnejšie pre Slovensko. Je strašne smutné, že predseda parlamentnej strany takéto nepravdy púšťa medzi ľudí,“ uviedla europoslankyňa. To, že kraj nevie ľuďom zabezpečiť takú kvalitu života, akú vygenerujú svojím HDP, nie je podľa nej vina Bruselu.

„Ak podľa všetkých ukazovateľov ľudia tu také HDP produkujú, našou povinnosťou na župe, na meste, je vrátiť im to na službách, životnom prostredí a kvalite života,“ dodala. Šéfa BSK kritizuje preto, že na opravu ciest nevyužil viac ako 33 miliónov, ktoré kraj dostane z daní z motorových vozidiel.