Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Zrušením spoločnosti RCB sa budú v Bratislave zaoberať v decembri

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Správa a údržba regionálnych ciest II. a III. triedy je už plne zabezpečená novou príspevkovou organizáciou Správa ciest (SC) BSK.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Zrušením a zánikom pôvodnej cestárskej spoločnosti Regionálne cesty Bratislava (RCB) by sa mali poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zaoberať v decembri. Správa a údržba regionálnych ciest II. a III. triedy je už plne zabezpečená novou príspevkovou organizáciou Správa ciest (SC) BSK. Pre TASR to uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"Materiál o zrušení RCB je pripravovaný na decembrové zastupiteľstvo. Predtým musí byť prerokovaný na jednotlivých komisiách," priblížila Forman.

V materiáli majú byť zahrnuté aj informácie o trestných konaniach. Kraj totiž ešte minulý rok podal trestné oznámenia na preverenie podozrení z možného spáchania trestných činov. Týkali sa zistení hlavného kontrolóra, ale tiež vlastných zistení kraja súvisiacich s dodávaním prác zo strany RCB a jej subdodávateľov v rokoch 2016 až 2018. "Poslanci a vedenie kraja budú kompletne informovaní o vykonaných krokoch, ako aj zisteniach z prebiehajúcich konaní. Snažíme sa získať kompletné informácie v rámci legislatívnych možností," poznamenala Forman.

Bratislavskému kraju sa vlani podarilo získať nad RCB kompletnú manažérsku a akcionársku kontrolu, pretože hoci kraj vlastnil 68 percent akcií, spoločnosť bola de facto "ovládaná" minoritným akcionárom. Všetky záväzky spoločnosti voči veriteľom, ktoré boli vyhodnotené ako oprávnené, boli urovnané. Rokovaniami a uplatnením si právnych nárokov spoločnosti boli záväzky znížené o približne milión eur.