Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Regióny

Festival Amplión bude o potrebe citlivosti a susedského porozumenia

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Umelecké skupiny zo siedmich krajín Európy predvedú svoje programy v centre mesta a tiež v blízkom okolí.

Banská Štiavnica 19. septembra (TASR) - Až šesť slovenských premiér a jednu novinku, putovné divadlo Human Caravana, uvidia návštevníci 8. ročníka festivalu kabaretného, pouličného a angažovaného umenia Amplión. Festival sa uskutoční v dňoch 22. až 24. septembra v Banskej Štiavnici.

"Leitmotívom ročníka je obnova citlivosti, tolerancie a vzájomného porozumenia medzi ľuďmi," uvádzajú organizátori festivalu z Ansámblu nepravidelného divadla (AND). "Vnímame, že spoločnosť hrubne, stráca empatiu a solidaritu s obeťami vojny, chudoby či inakosti. V súčasnej kríze hodnôt ponúkame záchytný bod, kultúru a súčasné umenie, ako vhodný nástroj na scitlivenie," ozrejmujú.

Umelecké skupiny zo siedmich krajín Európy predvedú svoje programy v centre mesta a tiež v blízkom okolí. "Návštevníci sa môžu tešiť z dvoch výnimočných headlinerov. Prvým je poľský renomovaný a svetoznámy Teatr KTO z Krakova, ktorý festivalové publikum rozcíti univerzálnym príbehom ľudského života od narodenia až po smrť v nonverbálnom predstavení Arcadia. Druhý headliner, maďarská Firebirds company z Budapešti, rozžiari divákov svojím cirkusovým kabaretom Freak Fusion Confusion plným akrobacie, burlesky aj humoru," približujú.

Festival otvorí v piatok (22. 9.) 22-členný pochodujúci Orkest de Tegenwind, street brass band z holandského Utrechtu. Organizátori dávajú do pozornosti aj vystúpenia španielskej akrobatky niMú, koncert kapely MiraMundo z Barcelony, vystúpenie dámskeho tria Cmorejová, Humeňanská, Baarová, kabaret českej recesistickej skupiny Krvik Totr, koncert skupiny Filtr či bábkový kabaret mladej slovenskej performerky Katanari. "Aj tento rok pokračujú krčmové dišputy cyklu Art Putika," pripomínajú organizátori.

Výrazným posunom Amplión Karavany, ktorá v minulých rokoch vyvážala festivalové produkcie na perifériu i do okolitých obcí, bude spoločná tvorba medzinárodného tímu umelcov z krajín V4 a Ukrajiny na trojdňovom workshope pred festivalom pod vedením Ansámblu nepravidelného divadla. Vznikne zároveň nová, medzinárodná nonverbálna pouličná pochôdzková inscenácia Human Caravana.

Uskutoční sa tiež 5. ročník česko-slovenskej súťaže kabaretných skečov Sketch Up. Štyria laureáti si odnesú cenu Amplion Argentum za najinšpiratívnejšie diela.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Medzinárodný vyšehradský fond. Uskutoční sa aj s finančnou podporou Európskej únie, Banskobystrického samosprávneho kraja i Fondu LITA.