Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Galéria J. Kollára pozýva na výstavu, v jej centre budú takzvané putti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výstava bude situovaná do nového priestoru Piedestál na druhom poschodí galérie, ktorý bude zameraný na predstavovanie zbierkových predmetov Slovenského banského múzea.

Banská Štiavnica 16. decembra (TASR) – Na výstavu s názvom Putti: Emblémy lásky a slávy v kurátorskej koncepcii Márie Janušovej pozýva Slovenské banské múzeum - Galéria Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Uvedenie výstavy sa uskutoční v piatok (17. 12.) od 9.00 do 17.00 h.

Ako informuje galéria, výstava bude situovaná do nového priestoru Piedestál na druhom poschodí galérie, ktorý bude zameraný na predstavovanie zbierkových predmetov Slovenského banského múzea (SBM).

V centre výstavy budú detské anjelské figúry, tzv. putti. „I keď tieto postavy poznáme predovšetkým z barokovej sakrálnej tvorby, v umení sú prítomné už od staroveku. Eros či Cupid, symbol radosti, rozkoše a erotiky, sa v období baroka v rámci protireformačných snáh mení na Putto a slúži na slávu Boha,“ približuje výstavu Janušová.

Výstava pozostáva z putti, ktoré pochádzajú zo zbierok SBM, a poukáže na rozporuplnosť či premeny poslania týchto figúr v kontexte dejín umenia.

V ten istý deň sprístupnia v galérii aj výstavu Agnieszky Polskej s názvom Nové Slnko. Výstava predstavuje video s rovnomenným názvom, v ktorom je ústrednou postavou antropomorfné Slnko. „Oranžové Slnko sa na nás díva obrovskými očami a prostredníctvom poézie, vedeckých teórií, vtipov či ľúbostných piesní nám sprostredkúva svoje pozorovania Zeme. Monologický prejav Slnka možno chápať ako alarmujúcu výpoveď o súčasnom stave klimatickej pohotovosti a narastajúcej humanitárnej kríze,“ informuje o výstave Janušová.