Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Najnovšia zbierka Márie Petrovej vzdáva hold básnikovi lásky

Aj keď si literárna obec v Banskej Štiavnici nemohla tento rok verejne pripomenúť 200. výročie narodenia Andreja Braxatorisa Sládkoviča, pamiatke tejto osobnosti vzdáva hold najnovšia kniha banskoštiavnickej literátky Márie Petrovej (na snímke). Foto: EASY FOTO TASR – Jana Vodnáková

Kniha, ktorá vyšla v malom formáte A6, je podľa Petrovej na rozdiel od ostatných jej zbierok poézie, rôznorodá.

Banská Štiavnica 10. júna (TASR) - Aj keď si literárna obec v Banskej Štiavnici nemohla tento rok verejne pripomenúť 200. výročie narodenia Andreja Braxatorisa Sládkoviča, pamiatke tejto osobnosti vzdáva hold najnovšia kniha banskoštiavnickej literátky Márie Petrovej. Útla kniha nesúca pomenovanie po záverečných slovách Maríny "A diamant v hrude nezhnije" vyšla s podnadpisom malá knižka o veľkej láske.

"Tým, že sme museli v marci pre 'koronu' odvolať podujatia, ktoré sme chystali k 200. výročiu narodenia Sládkoviča aj Maríny, tak mňa to veľmi mrzelo. Preto som sa aspoň touto knižkou snažila vynahradiť a v úvodzovkách splatiť dlh Sládkovičovi aj Maríne," uviedla pre TASR Petrová.

Kniha, ktorá vyšla v malom formáte A6, je podľa Petrovej na rozdiel od ostatných jej zbierok poézie, rôznorodá. "Sú tam básne, ale aj úryvky a citáty zo Sládkoviča a Maríny. Úryvky od Milana Rúfusa, ktoré napísal o Sládkovičovi, od Alexandra Matušku a Jána Kalinčiaka. Potom sú tam aj úvahy venované Sládkovičovi a Maríne," priblížila Petrová s tým, že texty dopĺňajú fotografie Ľubomíra Lužinu.

Petrová verí, že sa čitateľskej obci podujatiami pripomínajúcimi spomínané okrúhle výročie ešte tento rok zavďačia. Keďže tie marcové museli zrušiť pre protiepidemiologické opatrenia, podľa Petrovej by sa mohli presunúť na september, kedy si pripomíname výročie narodenia Maríny.