Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

B.Štiavnica požiada o návratnú finančnú výpomoc vo výške 240.000 eur

Banská Štiavnica, foto z archívu. Foto: TASR/Dušan Hein

Samospráva sa o kompenzáciu rozhodla požiadať Ministerstvo financií SR, prostriedky musí použiť do konca roka 2020.

Banská Štiavnica 14. októbra (TASR) – Banská Štiavnica požiada štát o poskytnutie návratnej finančnej výpomoci vo výške viac ako 240.000 eur. Poslanci mesta návrh schválili na stredajšom mestskom zastupiteľstve, informáciu pre TASR potvrdila vedúca ekonomického oddelenia mesta Kamila Lievajová.

„Výška výpadku dane pre mesto Banská Štiavnica je 244.073 eur,“ uvádza sa v uznesení, ktoré poslanci schválili. Samospráva sa o kompenzáciu rozhodla požiadať Ministerstvo financií SR, prostriedky musí použiť do konca roka 2020. Peniaze budú smerovať na transfery pre technické služby, údržbu miestnych komunikácií, prevádzku plavárne či mzdy a odvody.

Návratná finančná výpomoc obciam na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb sa spláca počas štyroch rokov, odklad prvej splátky je do roku 2024. Minister financií Eduard Heger (OĽANO) pripustil, že splátky bude možné odpustiť. Prípadné rozhodnutie o preklasifikovaní pôžičky na grant musí prijať vláda SR v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy.