Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Múzeum v Banskej Štiavnici vyhlásilo rezidenčný program

Na archívnej snímke Slovenské banské múzeum Kammerhof v Banskej Štiavnici. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Výzva je určená odborným a vedeckým pracovníkom z odborov antropológia, archeológia, archívnictvo, architektúra, banská technika, etnológia, ekológia, história, geológia a podobne.

Banská Štiavnica 15. októbra (TASR) - Rezidenčný program Forum for museum 2022 vyhlásilo v týchto dňoch Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici. Zámerom je iniciovať inovatívne formy medziodborového výskumu a prezentácie zbierkového fondu SBM v kontexte hodnôt kultúrno-historického dedičstva prostredia v lokalite UNESCO.

Ako pre TASR uviedla pracovníčka múzea Iveta Chovanová, ambíciou programu je prispievať k procesu transformácie múzejných inštitúcií na inšpirujúce polyfunkčné verejné kultúrne inštitúcie 21. storočia, ktoré sebavedomo a angažovane formujú a kultivujú humanistické aspekty našej civilizácie.

Výzva je určená odborným a vedeckým pracovníkom z odborov antropológia, archeológia, archívnictvo, architektúra, banská technika, etnológia, ekológia, história, geológia, informatika, kunsthistória, kulturológia, pedagogika a podobne. Tiež kurátorom výstavných projektov, umelcom zo žánrov vizuálne umenie, dizajn, multimédiá, literatúra, hudba, film, fotografia, dramatické umenie a podobne. O rezidentský pobyt sa môžu uchádzať aj študenti vysokých škôl.

Téma rezidenčného programu na rok 2022 je Identita - kontexty, súvislosti, špecifiká, perspektívy a príležitosti zbierkového fondu SBM.

Uzávierka výzvy je 21. novembra. Zverejnenie výsledkov bude 15. decembra. Viac informácií je na stránke SBM.