Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Budatínsky hrad v Žiline sa rozsvieti na zeleno

Na snímke Budatínsky hrad počas slávnostného otvorenia zrekonštruovaných hradných priestorov 31. júla 2016 v Žiline, foto z archívu. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Kraj sa taktiež zapojil do dvoch medzinárodných projektov na zlepšenie stavu ovzdušia a zníženia negatívnych dosahov dopravy na životné prostredie.

Žilina 30. októbra (TASR) - Budatínsky hrad v Žiline sa v sobotu rozsvieti na zeleno. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) sa tak pripojí k výzve na podporu boja na zmiernenie klimatickej zmeny. Rovnakou farbou sa rozsvietia i ďalšie dominanty na Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lucia Lašová.

Aktivitu organizuje Britské veľvyslanectvo v Bratislave v súvislosti s konferenciou OSN o zmene klímy COP26, ktorá sa začne už túto nedeľu (31. 10.) v Glasgowe. Lídri z celého sveta vrátane tých zo Slovenska budú spoločne rokovať o ambicióznych cieľoch na záchranu planéty.

"Množstvo pozitívnych odpovedí a rôznorodosť stavieb vrátane viacerých slovenských dominánt, ktoré sa k nám pridajú, ma naozaj potešilo. Je to veľmi povzbudzujúci signál z rôznych častí slovenskej spoločnosti vrátane vládnej, akademickej, kultúrnej, mediálnej a ďalších, že im na ochrane planéty záleží," ocenil veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku Nigel Baker.

Veľvyslanectvo podľa neho očakáva, že COP26 prinesie zásadný a praktický zlom z hľadiska zníženia emisií a ochrany životného prostredia, pričom svoju rolu zohrá aj Slovensko.

"ŽSK si vytýčil ako kľúčovú oblasť vyrovnanie sa s klimatickou zmenou v aktuálne pripravovanom Programe hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja ŽSK 2021+," pripomenula Lašová. V strategickom dokumente krajská samospráva podľa nej rozpracúva okrem iných nástrojov vodozádržné opatrenia v krajine, podporu infraštrukúry v národných parkoch alebo budovanie cyklodopravnej siete pre ekologickú mobilitu.

"Rozsvietenie nášho hradu je symbolické gesto pre veľkú vec, ktoré napĺňame reálnymi činmi. Pri plánovaní našich aktivít zohráva hľadisko ochrany životného prostredia dôležitú úlohu. Energetická efektívnosť budov je tak už dnes dôležitým aspektom pri rekonštrukciách a nových investičných plánoch," doplnila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Kraj sa podľa nej zapojil do dvoch medzinárodných projektov na zlepšenie stavu ovzdušia a zníženia negatívnych dosahov dopravy na životné prostredie. "Pracujeme tiež na Nízkouhlíkovej stratégii ŽSK zahŕňajúcej samotný úrad a organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti. Záleží nám na tom, aby sme ochránili prírodné hodnoty nášho regiónu pre budúce generácie," dodala.