Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Budúce mamy môžu v žilinskej nemocnici využiť aj bylinné naparovanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem pôrodných asistentiek, ktoré sa tejto metóde venujú už dlhšiu dobu, sa aktuálne preškolili tiež ďalšie pôrodné asistentky, sestry i lekári.

Žilina 6. novembra (TASR) - Bylinné naparovanie môžu po novom využiť pri pôrode budúce mamy na gynekologicko-pôrodníckom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Procedúra spája účinky termoterapie, aromaterapie, hydroterapie a fytoterapie. Personál žilinskej pôrodnice už absolvoval i odborný workshop o správnom a efektívnom používaní metódy. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Ženská mokrá bylinná náparka je podľa vedúcej pôrodnej asistentky FNsP Žilina Viktórie Ciprichovej užitočná aj v poslednej fáze tehotenstva a dokáže pozitívne ovplyvniť priebeh pôrodu. "Náparka v sebe spája tradičnú metódu nahrievania ženských pohlavných orgánov prostredníctvom teplých bylinných výparov. Pripravuje mäkké pôrodné cesty na pôrod tým, že podporuje ich uvoľnenie, otváranie a zvlhčenie," vysvetlila Ciprichová s tým, že náparka navyše pomáha zahriať celé telo, obzvlášť panvové dno, pričom teplá para pôsobí na zmäkčenie hrádze, ktorá sa stáva poddajnejšou, elastickejšou a znižuje sa riziko jej natrhnutia.

"Dlhší pôrod môže byť pre ženy vyčerpávajúci a únavný. Táto špeciálna metóda im môže pomôcť zharmonizovať telo i myseľ, odbúrať strach a pripraviť sa na krásny okamih prvého stretnutia so svojím bábätkom," doplnila pôrodná asistentka. Počas naparovania nad bylinkami sa podľa nej aktívne uvoľňuje vnútorné napätie a vďaka tomu sa postupne odplavujú stresové hormóny, znižujú sa obavy z pôrodných bolestí a dochádza k psychickej úľave.

Žilinská pôrodnica má k dispozícii dve bylinné náparky, ktorých súčasťou je individuálna krytá stolička a špeciálne bylinkové zmesi osobitne určené na uvoľnenie pôrodných ciest, pôrodné hojenie či voňavý pôrod.

Oddelenie gynekológie a pôrodníctva má s využívaním bylinnej náparky podľa jeho primára Martina Sudeka zatiaľ len pozitívne skúsenosti. "Verím, že si táto metóda nájde v našej pôrodnici svoje stále miesto, rodičky budú mať o ňu záujem a budeme ju využívať pravidelne," doplnil primár.

Okrem pôrodných asistentiek, ktoré sa tejto metóde venujú už dlhšiu dobu, sa aktuálne preškolili tiež ďalšie pôrodné asistentky, sestry i lekári.