Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bystričania chcú na sídliskách zelené strechy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Verím, že vďaka spolupráci odborníkov, odborných útvarov a občanov, sa nám podarí čo najskôr začať s realizáciou, konštatoval primátor Ján Nosko.

Banská Bystrica 29. decembra (TASR) – Petangové ihrisko, dažďová či motýlia záhrada, zelené strechy, komunitná knižnica i stanica na umývanie bicyklov, aj to sú podnety a požiadavky občanov mesta pod Urpínom, ktoré vyšli z verejných stretnutí s mestom v rámci projektu Zelených sídlisk a revitalizácie vnútroblokov. TASR o tom v stredu informovala Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora s tým, že mesto plánuje aj tretie kolo diskusií s obyvateľmi.

„V rámci otvoreného vládnutia a participácie, ku ktorým sa hlásime, je práca s občanmi mesta prínosná. Momentálne prebiehajú konzultácie s výborom pre súťaže a verejné obstarávanie Slovenskej komory architektov. Verím, že vďaka spolupráci odborníkov, odborných útvarov a občanov, sa nám podarí čo najskôr začať s realizáciou,“ konštatoval primátor Ján Nosko.

Lokalitný program predstavuje zhrnutie potrieb a podnetov ľudí z verejných diskusií. Je spracovaný pre každú lokalitu samostatne. Zlepšiť údržbu zelene, zabezpečiť nádoby na starý textil, navrhnúť výsadbu domácich drevín, zrekonštruovať verejné osvetlenie či zvýšiť bezpečnosť - aj o tomto budú rozhodovať kompetentné útvary. Pripravený dokument má byť podkladom pre ďalšiu projektovú prípravu.

„Z diskusií vyplynuli jednoznačné požiadavky na riešenie konkrétneho priestoru, ktoré sú premietnuté v grafickej schéme a zhrnuté v texte pod názvom Požiadavky na projektanta. Základnou požiadavkou pre spracovanie projektu je v každom prípade prítomnosť krajinného architekta v riešiteľskom tíme. Projekty budú zamerané predovšetkým na kvalitné riešenia zelene a prírodných prvkov v danej lokalite, ale i v rámci širších súvislostí tvorby zelenej kostry mesta,“ doplnila Zuzana Gombalová z oddelenia územného plánovania a architekta mesta.

„Prostredníctvom miestnych lídrov a on-line formátu pripomienkového procesu chceme získať spätnú väzbu k výslednej podobe programu od obyvateľov v daných sídliskách. Zároveň plánujeme vo fáze štúdie im projekty predstaviť v treťom kole verejných stretnutí,“ dodala Soňa Kariková, koordinátorka pre participáciu a otvorené vládnutie magistrátu.