Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Byty vojakov v Slatinských Lazoch sa budú predávať

Takmer 30 bytov v štyroch bytových domoch v obci S.Lazy, ktoré boli kedysi domovom profesionálnych vojakov, zíva už niekoľko rokov prázdnotou. Foto: TASR/Jozef Poliak

Vojaci sa z bytov v S. Lazoch húfne odsťahovali v rokoch 2006 a 2007. Odišli do nájomných bytov bližšie k pracovisku a to kvôli finančnej podpore a tiež menším nákladom na bývanie.

Slatinské Lazy 18. júla (TASR) - Takmer 30 prázdnych bytov v piatich bytových domoch v obci Slatinské Lazy v okrese Detva, ktoré boli kedysi domovom profesionálnych vojakov, by sa už tento rok mohlo zaplniť novými obyvateľmi.

Bytová agentúra ministerstva obrany, ktorá byty spravuje, má už rozhodnutie o prebytočnosti majetku a byty sa tak môžu začať predávať.

Ako TASR povedal právnik z oddelenia legislatívy bytovej agentúry Michal Novák, rozhodnutie bolo vydané v júni a v uplynulých dňoch už uplynula aj 30-dňová lehota na podávanie ponúk zo strany štátnych organizácií. "Keďže sa nikto neprihlásil, budeme postupovať v zmysle zákona a ešte v júli zverejníme v tlači ponuku na predaj prebytočného majetku," uviedol.

Dva z bytových domov by sa mali predávať po jednotlivých bytoch a zvyšné tri ako samostatné celky. Bytové domy sa budú v prvom kole ponúkať za znaleckú cenu, v prípade, že do 15 dní nikto neprejaví záujem, cena bude znížená na polovicu.

Záujem o byty

O byty by mala záujem aj obec, podľa starostky Dariny Hroncovej by však aj polovičná cena bola pre nich privysoká. "Počkáme si, možno byty nik nekúpi a v ďalšom kole ostane priestor na dobrú cenu aj pre samosprávu," podotkla.

Záujem o tieto byty eviduje obec nielen od vlastných občanov, ale aj od obyvateľov okolitých miest a obcí. Zaujímali sa o ne dokonca ľudia mimo banskobystrického kraja. V prípade, že by sa byty zaplnili, súčasný počet asi 485 obyvateľov by sa zvýšil asi o pätinu.

Vojaci sa z bytov v S. Lazoch húfne odsťahovali v rokoch 2006 a 2007. Odišli do nájomných bytov bližšie k pracovisku a to kvôli finančnej podpore a tiež menším nákladom na bývanie.

Bytovky s dvoj až štvorizbovými bytmi postavilo ešte v prvej polovici 90. rokov uplynulého storočia miestne poľnohospodárske družstvo s vidinou rozvoja. Keď sa ale dostalo do problémov, byty predalo rezortu obrany. Ten v nich ubytoval profesionálnych vojakov, slúžiacich na letisku na Sliači či vo Vojenskom výcvikovom priestore na Lešti. Neskôr však aj oni odišli za lepšími podmienkami. Dnes sú z 30 bytov obsadené len štyri.