Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Bývalý ovčín neďaleko kaštieľa Ostrolúckych zmenia na kultúrne centrum

V Ostrej Lúke v okrese Zvolen sa po nedávnej obnove známeho kaštieľa Ostrolúckych dočkala rekonštrukcie aj susedná budova bývalého ovčína. Objekt kedysi spravovali zamestnanci Štátnych majetkov, dnes ho vlastní obec. V Ostrej Lúke 13. októbra 2022. Foto: TASR - Jozef Poliak

Budovu plánujeme obnoviť v spolupráci s majiteľom kaštieľa Ostrolúckych, ktorý sám prišiel s týmto návrhom, uviedol pre TASR starosta Juraj Jelok.

Ostrá Lúka 31. októbra (TASR) – V Ostrej Lúke v okrese Zvolen sa po nedávnej obnove kaštieľa Ostrolúckych dočká rekonštrukcie aj susedná budova bývalého ovčína. Objekt kedysi spravovali zamestnanci štátnych majetkov, dnes ho vlastní obec.

"Budovu plánujeme obnoviť v spolupráci s majiteľom kaštieľa Ostrolúckych, ktorý sám prišiel s týmto návrhom. Obecné zastupiteľstvo mu nedávno schválilo aj jej prenájom," uviedol pre TASR starosta Juraj Jelok.

Majiteľ kaštieľa sa má nájomnou zmluvou zaviazať, že objekty zrekonštruuje podľa už vypracovanej projektovej dokumentácie. Objekt by mal následne slúžiť nielen pre neho, ale aj pre obec ako centrum na rôzne kultúrne podujatia.

Počíta sa tiež s odkrytím ruiny tzv. horného kaštieľa, ktorá má byť zakonzervovaná v náznakovej rekonštrukcii múrov, pričom poslúži ako informačný a parkový objekt.

Starosta predpokladá, že budovy budú zrekonštruované a otvorené do dvoch rokov.