Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Bývanie v novom už tento rok

Čerešne Lake Foto: ITB Development

Rrezidenčný projekt Čerešne Lake už kolaudujú.

Bratislava 1. júna (OTS) - Čerešne Lake, druhá fáza rezidenčného projektu Čerešne fine living, sa blíži k dokončeniu. Zo šiestich blokov, ktoré v nej vznikajú, sa už trojica kolauduje. O niečo neskôr bude dokončená aj zvyšná trojica objektov, vrátane polyfunkčného bytového domu N – výškovej dominanty komplexu. Prví obyvatelia, sa tak do druhej fázy Čerešní, začnú sťahovať už v priebehu tohto roka.



Najlepší rezidenčný development
Developerská spoločnosť ITB Development začala výstavbu projektu Čerešne fine living v roku 2016. Prvá fáza je už plne zabývaná a jej vnútroblok slúži obyvateľom, nielen ako ihrisko pre deti, ale aj ako priestor pre komunitné eventy (spoločné cvičenie, joga, čitáreň pre deti) či spoločné pestovanie zeleniny a byliniek v komunitnej záhradke. Základnou koncepciou projektu je vytvoriť živé nádvorie medzi jednotlivými obytnými blokmi, využiteľné pre rôzne pobytové účely. Aj vďaka tejto koncepcii získala prvá fáza Čerešne Jednotka, ocenenie CIJ ako Najlepší rezidenčný development roka 2019. V druhej etape tento koncept rozvíja v ešte výraznejšej miere.



Čerešne Lake oživia zabudnuté Polianky
Druhú fázu s názvom Čerešne Lake tvorí šestica objektov, označená písmenami I-N, nadväzujúc tak na 1. fázu. Táto prináša trojicu nových vnútroblokov s rôznymi funkcionalitami. Rezidenčné projekty developera sú špecifické tým, že každý je iný a prispôsobuje sa potrebám danej lokality. Inak tomu nie je ani tu - mierne sa zvažujúci terén, architekti projektu zo spriaznenej kancelárie Architekti Šebo Lichý, využili v prospech modelovania spoločných priestorov, ale aj pre kočíkovacie dráhy, či spoločné terasy, ktoré prepájajú jednotlivé bloky a budú podnecovať k intenzívnejšiemu kontaktu medzi susedmi v komplexe.



Dnes už majú tieto bloky definitívnu podobu - dokončené sú fasády a do veľkej miery aj interiéry a spoločné priestory. Dokončiť ostáva najmä blok N, 17-podlažnú vežu dominantu aktuálnej etapy. V tejto chvíli sa už odkrýva jej fasáda, dokončovacie práce prebiehajú na vonkajších priestranstvách, teda na novom detskom ihrisku medzi sériou blokov I, J, K a L, M, ale najmä na vodnej lagúne pod výškovou budovou.



Práve vodná lagúna dala meno celej druhej etape. Tá má potenciál stať sa miestom na stretávanie komunity susedov a priateľov – miestom na spoločné trávenie času. Silný dôraz na rozvoj susedských vzťahov sa nesie všetkými fázami projektu.

Prví obyvatelia už v lete?
Čerešne Lake sú tak tesne pred dokončením a už v priebehu tohto roka sa do obytného súboru začnú sťahovať prví obyvatelia. V projekte vzniká 239 bytov a apartmánov, pričom k dispozícii sú ešte posledné voľné byty.

Výborná správa aj pre Dúbravčanov
Projekt Čerešne fine living oživil opustenú oblasť, ktorá je však dobre známa obyvateľom Dúbravky, a to najmä pre Harmincovu ulicu. Toto kľúčové spojenie Dúbravky so zvyškom Bratislavy a diaľnicou D2, dlhodobo dvíha tlak vodičom, cyklistom aj chodcom. V zápchach tu stál azda každý motorizovaný obyvateľ tejto mestskej časti. Zlý a súčasným podmienkam nepostačujúci stav vozovky si uvedomili aj v ITB Development. Preto sa rozhodli iniciatívne konať a spojili sily s Mestskou časťou Dúbravka, Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy a Generálnym investorom Bratislavy. Výsledkom je projekt revitalizácie Harmincovej ulice. Práve developer poskytol svoje know how, zabezpečil majetkové vysporiadanie pozemkov v okolí Harmincovej ulice, nevyhnutný predpoklad k jej dlho očakávanému rozšíreniu. Mestu následne daroval vykúpené pozemky v hodnote 719 000 €, a dnes tak už nič nebráni pretvoreniu komunikácie na plnohodnotnú štvorprúdovú cestu, ktorá výrazne uľahčí každodenný život vodičom, cyklistom, MHD aj chodcom.